Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Ми маємо забезпечити безперебійну роботу комунального транспорту та ухвалити рішення про додаткове фінансування «Київського метрополітену» та «Київпастрансу»

03 вересня 2020 року, 12:15

Київрада має забезпечити безперебійну роботу комунального транспорту та ухвалити рішення про додаткове фінансування комунальних підприємств «Київський метрополітен» та «Київпастранс». Про це мер Києва Віталій Кличко заявив на початку засідання Київської міської ради.

«Ми сьогодні повинні ухвалити зміни до бюджету столиці та програми соціально-економічного розвитку. У зв’язку з перерозподілом коштів на найважливіші сфери і проекти. Бо пандемія відчутно вплинула на економіку міста. Зменшила і доходи бізнесу, і доходи киян. І відповідно – надходження до бюджету Києва», – сказав Віталій Кличко.

Але міська влада має продовжувати й надалі розвивати столицю, втілювати важливі інфраструктурні проекти, оновлювати дороги. Приділяти особливу увагу медицині і захисту людей від розповсюдження коронавірусу. Підтримувати розвиток малого і середнього бізнесу, який багато втратив через кризу. І підтримувати малозабезпечених киян.

«Необхідно забезпечити безперебійну роботу комунальних підприємств, які надають сервіс мешканцям столиці. Зокрема, транспортників. Я звертався на минулих засіданнях і закликаю вас сьогодні: ухвалити нарешті рішення про додаткове фінансування комунальних підприємств-перевізників. Для виплати заробітних плат їх працівникам. Йдеться про «Київський метрополітен» та КП «Київпастранс». Адже працівники транспортної сфери ризикують залишитися без зарплат – через втрату доходів підприємств під час суворих карантинних обмежень», – пояснив мер Києва.

За словами Віталія Кличка, втрата доходів метрополітену в період із 17 березня до 25 травня, коли метро не працювало, складає майже 621 млн грн. У звичайних умовах підприємство мало отримати від перевезень у середньому 277 млн грн доходів на місяць. На виплату заробітної плати метрополітен витрачає близько 200 млн грн  щомісяця. А протягом березня-травня підприємство взагалі не отримало доходів від перевезення.

Сьогодні ж пасажиропотік у підземці зменшився. Якщо до карантину метро перевозило до 1,5 млн пасажирів у робочий день, то тепер – до 1 млн пасажирів. Відповідно зменшилися і доходи.

«Щоб забезпечити стабільну роботу підприємства і своєчасну виплату зарплат, необхідно збільшити обсяги бюджетних асигнувань не менше, ніж на 162 млн грн», – наголосив мер Києва.

У «Київпастрансі» заборгованість із виплати заробітної плати на 31 серпня склала вже понад 77 млн грн. У період карантинних обмежень, коли наземний транспорт працював у спецрежимі, втрата доходів підприємства за місяць сягала 162 млн грн. Підприємство під час суворих обмежень отримувало всього 6,3 млн грн середнього доходу на місяць. Тоді як у звичайних умовах дохід «Київпастрансу» складає понад 169 млн грн щомісяця.

«Щоб забезпечити безперебійну роботу комунального транспорту і комфорт для киян, ми повинні ухвалити рішення про додаткове фінансування комунальних підприємств «Київський метрополітен» та «Київпастранс». Прошу поставитися до цього питання відповідально – відповідально перед киянами!» – підкреслив Віталій Кличко.  

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]