Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Питання боргу Київського метрополітену має бути оперативно розглянуте на РНБО, щоб не допустити зупинки підземки»

23 березня 2017 року, 11:52

Мер Києва Віталій Кличко закликав депутатів Київради звернутися до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та СБУ, щоб ініціювати розгляд питання щодо боргу «Київського метрополітену» на РНБО, оскільки ситуація, що склалася, може загрожувати зупинкою столичного метро. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час виступу на початку засідання Київради.

«Загрозлива ситуація склалася навколо боргу «Київського метрополітену», рахунки якого, як ви знаєте, арештовано за рішенням суду. Коротко нагадаю історію питання. У 2009 році тодішня столична влада уклала договір про придбання 100 вагонів метро на умовах фінансового лізингу з компанією «Укррослізинг». У період з 2010-го по 2013-й роки Київ заборгував цьому підприємству майже 2 мільярди гривень!» – підкреслив Віталій Кличко.

Він зазначив, що у 2015-му Київрада почала вивчення умов і наслідків цієї угоди, а в березні минулого року звернулася до прокуратури з вимогою розслідування ситуації, що склалася, у зв’язку з претензіями «Укррослізингу».

«Як ви знаєте, за позовом цієї компанії суд арештував 100 вагонів столичного метро», – додав Київський міський голова.

«У червні 2016-го я звернувся до парламенту, уряду, Служби безпеки з тим, аби був ініційований розгляд цього питання Радою нацбезпеки та оборони, щоб ми не постали перед загрозою зупинки метро. Але – ні реакції, на яку я розраховував, ні будь-якої відповіді на звернення не надійшло. 2 березня цього року я звернувся ще раз. Результат – такий самий», – зауважив Віталій Кличко.

І днями, зазначив мер Києва, за постановою суду, виконавча служба арештувала тепер вже рахунки комунального підприємства «Київський метрополітен».

«А це пряма загроза паралізації роботи і зупинки столичного метро. Тобто: нас змушують сплатити старі борги, які хтось брав! – підкреслив Віталій Кличко. – У такій ситуації я звертаюся до депутатів, які представляють інтереси киян, тепер від імені Київради звернутися до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та СБУ, щоб ініціювати розгляд цього питання на РНБО. І в стислі терміни. Щоб метро у Києві не зупинилося!» – наголосив мер Києва.

Він підкреслив, що це питання дуже важливе для міста, адже щодня півтора мільйони людей у Києві користуються метрополітеном. Тож не можна допустити, щоб наймасовіший громадський транспорт зупинився.

Мер Києва також запросив керівника метрополітену Віктора Брагінського та заступника голови КМДА Миколу Поворозника надати докладну інформацію щодо цієї ситуації.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]