Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Поки держава розробляє концепцію «країни у смартфоні», столиця вже кілька років успішно розвиває цифрову інфраструктуру»

03 грудня 2019 року, 11:27

Київ – перше «розумне» місто в Україні. І, якщо держава сьогодні тільки розробляє концепцію «країни в смартфоні», столиця успішно розвиває цифрову інфраструктуру вже 4 роки. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив журналістам, звітуючи про результати роботи міської влади в 2019-му році.

За його словами, у столиці вже працюють багато електронних сервісів та розумних технологій, які місто впровадило в рамках програми Smart city. Першим став «Відкритий бюджет», що дозволив зробити всі надходження і витрати міського бюджету відкритими для всіх мешканців міста.

Користуються кияни і такими сервісами, як онлайн запис в дитсадки, електронний запис до лікаря, «кабінет киянина», система петицій, інтерактивна карта роботи комунальної техніки. Популярним став і проект «Громадський бюджет».

За словами Віталія Кличка, всі ці сервіси – це прикладні речі, що впливають на ефективність управління містом. І головне – на якість і безпеку життя в столиці.

«Наприклад, система відеоспостереження «Безпечна столиця», у рамках якої в Києві працюють 7 600 тисяч камер відеоспостереження. Уся інформація з них надходить до міського дата-центру, де зберігається. Є у нас камери і з функцією розпізнавання облич, номерів авто, із системою фіксації швидкості. За інформацією столичної поліції, рівень злочинності в публічних місцях, в порівнянні з 2016 роком, знизився майже на 60%. До речі, з останніх подій, підозрюваних у розстрілі авто на вулиці Льва Толстого, ідентифікували і затримали завдяки камерам, які встановило місто. Тобто, відеоспостереження допомагає забезпечувати порядок та безпеку в місті», - підкреслив мер Києва.

Також столиця почала впроваджувати єдиний електронний квиток на проїзд у громадському транспорті.

«Є деякі складнощі, які ми виправляємо в процесі роботи. В місті вже встановили 600 автоматів для придбання та поповнення пасажирами Kyiv Smart Card. Реалізували понад 230 тисяч карток», – зазначив Віталій Кличко.

Також багато киян користуються онлайн-записом до дитячих садків. Уже понад 100 тисяч дітей оформлені до дошкільних навчальних закладів міста за допомогою цього сервісу.

«Людям не треба кудись ходити, домовлятися. І головне – ми виключили елемент корупції», – підкреслив мер.

Київ одним із перших почав використовувати електронну систему закупівель ProZorro. І на сьогодні 1800 структурних підрозділів міської влади здійснюють відкриті закупівлі через ProZorro. За словами Віталія Кличка, за період впровадження системи в столиці зекономили понад 6 мільярдів гривень бюджетних коштів. Тільки цього року – 1,7 мільярда.

Мер столиці підкреслив, що з кожним роком все більше киян пропонують свої ідеї в рамках «Громадського бюджету» столиці. Проект став дуже популярним серед мешканців міста.

«Місто з бюджету виділяє кошти на втілення проектів киян. Переможцями «Громадського бюджету»-2019 стали команди 341-го проекту, на загальну суму 150 мільйонів гривень. Більша частина ідей, що ініціюють кияни, стосується двох сфер: освіти та спорту», – сказав Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]