Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв політичних репресій. Згадуємо жахливі сторінки історії, коли тоталітарна система знищувала цілі народи»

17 травня 2020 року, 13:19

Сьогодні Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій – жахливої сторінки історії, що намагалися знищити. Про це мер Києва Віталій Кличко написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв політичних репресій. Згадуємо жахливі сторінки історії, коли тоталітарна система знищувала цілі народи. В травні 1944 року за наказом Сталіна весь кримськотатарський народ був депортований з Криму до Середньої Азії та Уралу. 200 тисяч кримських татар та інших жителів півострова радянська влада за кілька днів вивезла з рідних домівок», – написав Віталій Кличко.

Він зазначив, що дорогою в заслання та протягом наступного року загинули понад 30 тисяч кримських татар.

«Пам’ять про велику трагедію намагалися знищити. Історію жорстокості і дикунства хотіли приховати і стерти... Та ми пам’ятаємо. І розділяємо біль кримськотатарського народу та шануємо пам’ять невинних жертв тоталітаризму», – наголосив Віталій Кличко.

Він зауважив, що сьогодні, через імперські прагнення Кремля, коли Крим окупований Росією, багато кримських татар вимушені були покинути свою рідну землю. А ті, хто залишилися, знову відчувають на собі репресії, допити, утиски демократичних свобод.

«І це ще раз доводить, що в України немає іншого вибору, ніж європейські демократичні цінності та іншого шляху, ніж рух до Європи. Там, де найвища цінність – людина і її права, не стається таких жахливих трагедій», – підкреслив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]