Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Світ, з часів Другої світової,  ніколи не був такий близький до великого військового протистояння. Ймовірність російського вторгнення в Україну – дуже висока

18 лютого 2022 року, 22:45

Світ, з часів Другої світової, ніколи не був такий близький до великого військового протистояння. Ймовірність російського вторгнення в Україну – дуже висока. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко в ефірі телеканалу «Україна-24» з Мюнхена.

Він зазначив, що ситуація навколо України – тема номер один на Мюнхенській конференції з питань безпеки. І що конференція є великим майданчиком, куди запрошують лідерів держав, політиків, громадських діячів і лідерів думок. Людей, які вливають на світову політику.

«Безпека у світі – це сьогодні ключове питання. І ніколи світ, з часів Другої світової, не був такий близький до великого військового протистояння. Ймовірність російського вторгнення в Україну – дуже висока. Особливо з огляду на те, що сьогодні відбувається на Донбасі. Тому під час зустрічей тут я використовую всі можливості, аби донести критичність ситуації міжнародними партнерами нашої держави», – наголосив Віталій Кличко.

На конференції відбулися зустрічі Віталія Кличка з делегаціями Сенату та Конгресу США,  лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською, депутатами Європарламенту. Виступив мер Києва і в земельному парламенті Баварії перед депутатами та урядовцями Баварії з промовою «Україна в небезпеці – час стати поруч».

Під час відкриття конференції, 18 лютого, Віталій Кличко поставив питання Держсекретарю США Ентоні Блінкену і міністру закордонних справ Німеччини Анналені Бербок щодо допомоги партнерів Україні в цей критичний момент. Зокрема, і оборонною зброєю для захисту нашої держави.

«Сьогодні дуже важливо, щоб Україна отримала оборонну зброю. Ми вдячні Німеччині за інвестиції, що надійшли протягом останніх років на розбудову інфраструктури та втілення реформ в Україні. Але в цій критичній ситуації Україна має вистояти перед однією з найпотужніших армій світу. І будь-який агресор повинен розуміти, що він заплатить високу ціну, якщо нападе на нашу країну», – підкреслив Віталій Кличко.

Держсекретар Сполучених Штатів запевнив, що США продовжать підтримувати і надавати допомогу Україні.

«Тільки  торік ми надали військову допомогу на 650 мільйонів доларів. Це більше, ніж в попередні роки. І ми продовжимо допомагати. Я особисто підписав дозвіл країнам-партнерам – Балтійським країнам, на постачання Україні американського військового обладнання. І ми продовжимо робити все, що можемо, разом з іншими партнерами. Водночас, ми з усіма країнами, в Європі і поза її межами, даємо дуже чіткий сигнал Росії: якщо вона розпочне агресію проти України, будуть потужні санкції. Це те, що заявляють країни G7, ЄС, НАТО. Ми залишаємося солідарними», – наголосив Ентоні Блінкен.

Міністр закордонних справ Німеччини зазначила, що її країна вивчає пакет можливої допомоги Україні.

«Ми маємо розглядати кожне прохання. Ми стоїмо поруч з українцями. Тому, коли надійшло прохання про шоломи, ми подивилися, що можемо зробити, і надіслали 5 тисяч шоломів. Вибачте, що так мало. Зараз у нас є вже інший список, що ми можемо надати, чим можемо допомогти. І дуже добре, що ми зберігаємо відкритий діалог щодо цих речей. Тому я щиро вірю, що фінансова підтримка така ж важлива, як і підтримка в питаннях безпеки», – сказала Анналена Бербок.

Під час усіх зустрічей в Мюнхені Віталій Кличко наголошував, що українці будуть битися і захищати  свою країну, свої міста і родини. Але сьогодні світ повинен зрозуміти наскільки важливо допомогти Україні. Бо тільки спільною позицією і ефективною допомогою демократичних країн можна зупинити агресора, який зруйнував систему європейської безпеки.

У п’ятницю ввечері, 18 лютого, Віталій Кличко повернувся до Києва.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]