Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко відвідав відкриття експозиційного простору «Нескорена нація», присвяченого Трипільській культурі (+фото)

06 вересня 2022 року, 13:45

Мер Києва Віталій Кличко відвідав відкриття експозиційного простору «Нескорена нація», присвяченого Трипільській культурі. Експозиція, яку розмістили в одному з павільйонів «Експоцентру України», сформована за сприяння благодійного «Фонду Олександра Фельдмана». Також виставку відвідали Посли Ізраїлю Михайло Бродський, В’єтнаму Нгуєн Хонг Тхач, Індії Харш Кумар Джейн та Тимчасово повірений у справах Посольства ФРН Бертрам фон Мольтке.

«Є такий відомий вислів – хто не знає своєї історії, в того немає майбутнього. В нашої країни – дуже давня та велична історія. Шість тисяч років тому на території сучасної України існувала велика Трипільська культура. На той час це була дуже розвинута громада. Існували великі міста. А предмети побуту, які й досі знаходять археологи, визнаються у світі історичною спадщиною всього людства. Проведення такої виставки, вважаю, – важлива справа. Бо російські псевдоісторики та політики, ідеологи варварського «руського міру», намагаються переписувати історію, розповсюджують брехливі міфи. І це теж – частина їхнього плану зі знищення всього українського, зі знищення української нації», – наголосив Віталій Кличко.

До роботи над формуванням цієї експозиції приєдналися історики, галеристи, музейники не тільки з України, а й з інших країн світу. А гості виставки зможуть ознайомитися з елементами традиційного трипільського житла, матеріальної та нематеріальної культури Трипілля. А також – з основними релігіями світу та пов’язаними з ними культурно-історичними традиціями.

Експозиційний простір «Нескорена нація» складається з двох виставок: «Пам’ятки віри» та «Літопис планети», кожна з яких представлена двома експозиціями. Вони присвячені історії української землі з найдавніших часів та місцю українського народу в історії нашої планети.

Перша з них, зокрема, включає масштабну експозицію унікальних предметів Трипільської культури «Коріння нескорених». Серед них представлені зразки, які є єдиними у світі. Через артефакти Трипілля, такі, як унікальна Трипільська мадонна, показано нерозривний духовний зв’язок української культури з релігійно-духовним спадком світу. Цей спадок розкритий у експозиції «Пам’ятки віри», яка знайомить з 12 сучасними та історичними релігіями. Вони представлені докладними макетами 24 найвизначніших релігійних споруд світу та значущими реліквіями релігій.

Виставка «Літопис планети» – це експозиція геологічної та палеонтологічної історії України та нашої планети з унікальними експонатами, що демонструють розмаїття та єдність нашого світу.

Відкриття експозиційного простору «Нескорена нація», присвяченого Трипільській культурі (Фото – КМДА, Михайло Криволапов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]