Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко взяв участь у відкритті Саміту відкритих громадських просторів «Сила партнерства», який відбувається в Києві за підтримки міжнародних партнерів

20 квітня 2023 року, 12:38

Мер Києва та голова Асоціації міст України Віталій Кличко взяв участь у відкритті Саміту відкритих громадських просторів «Сила партнерства», який відбувається в Києві 20-21 квітня за підтримки міжнародних партнерів. Саміт зібрав лідерів громадського сектору, засновників відкритих громадських просторів (хабів), донорів та представників міжнародних організацій.

Віталій Кличко підкреслив, що важливим завданням сьогодні є подальший розвиток ефективного партнерства між владою та громадянським суспільством – задля відбудови країни та столиці. Київ продовжує розбудову місцевого самоврядування і демократичних інструментів для громади. На саміті відбудуться дискусії за участю представників міського самоврядування та європейських муніципалітетів. Віталій Кличко відкрив захід разом із Генеральним секретарем Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Матьє Морі.

Мер Києва наголосив, що за час повномасштабної війни, з якою росія вдерлася в Україну, місто змогло оперативно адаптуватися до викликів нової реальності. У перші тижні і місяці війни головним завданням було підготувати столицю до оборони, допомагати в евакуації жителів, які виїжджали, зробити все для життєзабезпечення столиці та її мешканців, які залишалися в Києві.

«І зробили ми це за активної участі та долучення громади. І влада столиці, і її громадяни продемонстрували неймовірну єдність, рішучість та незламність духу. Як українські військові на передовій дають відсіч окупанту, так громадянське суспільство в тилу формує ініціативи для допомоги захисникам і цивільному населенню, яке постраждало від війни», – зазначив Віталій Кличко.

Він підкреслив, що важливим завданням сьогодні є подальший розвиток ефективного партнерства між владою та громадянським суспільством – задля відбудови країни та столиці, подальшого розвитку місцевого самоврядування та демократії в Україні. Віталій Кличко нагадав, що вже не перший рік Київ працює над розбудовою місцевого самоврядування і демократичних інструментів для громади.

«Головним проектом у цьому напрямі став міський застосунок «Київ Цифровий». Через нього кияни у своєму смартфоні можуть користуватися не тільки міськими сервісами, такими як транспортна карта, QR-квитки, оплата за паркування, повернення евакуйованої автівки. А й мають можливість проголосувати за міські петиції, за проекти громадського бюджету. Та взяти участь в опитуваннях на суспільно важливі теми, щоб міська влада знала реальну думку і прагнення киян та враховувала її, ухвалюючи управлінські рішення», – сказав мер Києва.

Віталій Кличко наголосив, що про ефективність такого механізму свідчать деякі факти: 300 000 киян долучилися до голосування за перейменування міських об’єктів, назви яких пов’язані з росією та її сателітами. За це віддали майже 9 млн. голосів. Мер Києва впевнений, що такого масштабу залучення жителів не має жодне місто не тільки в Україні, а й в Європі.

«Проте ми розуміємо, що розвивати потрібно не тільки електронну демократію. Бо вона не може повною мірою замінити живе спілкування, дискусію та розвиток діалогу в громаді. Тому особливу увагу ми приділили і пошуку нових форматів, аби налагодити більш системну співпрацю та партнерство. Такою інституцією стали муніципальні відкриті громадські простори «Vcentri HUB», – зауважив мер столиці.

Це – ресурсні й експертні центри, що забезпечують підтримку громадських ініціатив, системну співпрацю між органами влади, бізнесом та неурядовими організаціями. Вони оперативно трансформуються, реагуючи на нові виклики, і посилюють можливості спільного та інтегрованого планування й управління містом. На сьогодні цей майданчик об’єднав вже понад 400 громадських організацій міста та активно розвивається. Київ планує найближчим часом створити такі простори в кожному районі столиці.

«Національна демократія не може існувати без демократії місцевої. Сьогодні ми позитивно оцінюємо розвиток місцевого самоврядування в Україні. Сталося це завдяки реформі децентралізації влади від 2014 року. Сподіваємося, Україна і надалі буде рухатися в напрямку демократії, розвивати місцеве самоврядування», – зазначив Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Матьє Морі.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]