Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: За останні 9 місяців зі столичних медзакладів звільнились понад 7 тисяч працівників

15 жовтня 2020 року, 12:25

За останні 9 місяців зі столичних медзакладів звільнились понад 7 тисяч працівників. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час онлайн прес-конференції, відповідаючи на запитання від ЗМІ.

«Загалом за 9 останніх місяців зі столичних медзакладів звільнились понад 7 тисяч працівників. Майже половина з них – технічні робітники, не медики. Та, на жаль, є й відтік медичних кадрів. Навіть в умовах постійних зусиль міста для поліпшення умов роботи медпрацівників. Наприклад, Київ виплачує медикам надбавку до заробітної плати з міського бюджету. На 9 місяців цього року столиця виділила на ці видатки майже один мільярд гривень. Причини звільнення медиків – різні. Однією з вагомих причин є і пандемія. В ситуації стрімкого поширення вірусу, багато тих медпрацівників, які належать до груп ризику, вирішили не наражати себе на небезпеку і залишили роботу», – сказав Віталій Кличко.

Він зазначив, що є й інші причини немалої кількості вільних вакансій у столичних медзакладах. На сьогодні їх майже 7,5 тисячі. Зокрема, й через те, що випускники, які навчалися за державним і місцевим замовленням (лікарі і середній медичний персонал), після навчання не йдуть працювати до комунальних лікарень. Вимогу відпрацювати у замовника не менше трьох років скасували в 2017 році.

«Тобто студенти набувають освіту за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, а потім обирають роботу на свій розсуд. Наприклад, цього року зі столичних коледжів випустилися 557 випускників-бюджетників. І тільки 207 з них пішли працювати в комунальні лікарні медсестрами. Така ж ситуація і з молодими лікарями», – сказав Віталій Кличко.

Мер висловив переконання, що така ситуація не влаштовує й інші регіони. І виправити її має уряд. Саме в компетенції уряду внести зміни до нормативно-правових актів та врегулювати питання працевлаштування випускників медичних навчальних закладів, які навчалися за державні та місцеві кошти.

«Бо в нинішній ситуації ми ризикуємо підірвати систему охорони здоров’я відсутністю кваліфікованих кадрів. Та й будь-яких кадрів взагалі! Така ж ситуація, наприклад, і в сфері освіти. Треба мислити і діяти системно. У нас немає часу на очікування чи експерименти!» – наголосив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]