Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Забудовник взяв зобов’язання прибрати зайві поверхи на скандальній будівлі на вулиці Гончара»

17 серпня 2020 року, 13:16

Забудовник взяв на себе зобов’язання прибрати зайві поверхи на скандальній будівлі на вулиці Гончара, 17-23. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час підписання меморандуму про врегулювання питань щодо використання земельної ділянки на вул. О. Гончара, 17-23.

Документ підписали представники компанії-забудовника, громадські активісти організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», керівництво Національного заповідника «Софія Київська» і мер столиці Віталій Кличко.

«Сьогодні ми ставимо крапку у конфлікті, який тягнеться з 2008 року. І я наголошую: від самого початку позиція столичної влади була однозначною – багатоповерхового будівництва в охоронній зоні ЮНЕСКО – буферній зоні Софії Київської – не повинно бути! Наше ключове завдання – зберегти історичне обличчя Києва. Так, столиця повинна розвиватися, будуватися. Але при цьому нові будівлі не повинні спотворювати архітектурну спадщину. І забудовники мають це розуміти!» – наголосив Віталій Кличко.

Він нагадав, що чимало прикладів, коли столична влада зупиняла забудовників, які нехтували інтересами міста. Зокрема, було зупинене будівництво готелю на Андріївському узвозі, знесли також незаконну надбудову на Будинку профспілок, демонтували і верхні поверхи будівлі у Десятинному провулку.

«Зупинили в 2016 році й це будівництво в буферній зоні Софії Київської на вулиці Гончара. У нас було багато зустрічей із представниками забудовника, з представниками громади, якій я дуже вдячний за таку активну позицію. І нарешті сьогодні ми підписуємо Меморандум, згідно якого забудовник бере зобов’язання знести зайві поверхи. – Щоб будівля була не вищою за 27 метрів. Також забудовник має змінити проект, аби він відповідав всім нормам закону і рішенням, що ухвалила Київрада», – підкреслив Віталій Кличко.

Оновлений проект, який новий власник будівництва повинен надати на розгляд міста, буде готовий найближчим часом. Про це заявив гендиректор ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» Василь Нахамко.

«Ми зробимо все, аби ця будівля не псувала вигляд історичної частини міста. Головне для нас – це співпраця з громадою міста. І ми чітко розуміємо, що повинні діяти в рамках закону та рішень, які ухвалює влада Києва», – підкреслив Василь Нахамко.

Те, що новий власник конструктивно співпрацює з громадою, підтвердили і громадські активісти.

«Власник із самого початку ретельно вивчив всі документи. І погодився з нашою позицією та позицією міста. Я дуже вдячна всім, хто долучився до роботи над цим меморандумом. – І меру міста Віталію Кличку, і представникам Національного заповідника «Софія Київська», і новому власнику будинка», – зазначила голова громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марина Соловйова.

Як підкреслила гендиректор Національного заповіднику «Софія Київська» Неля Куковальська, підписання меморандуму дозволить зберегти Софію Київську у списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

«Дуже приємно, що це питання нарешті врегульоване. І ми відвели загрозу від нашої головної історичної пам’ятки культури. Я сподіваюся, що найближчим часом у такий саме спосіб будуть вирішені всі проблеми з будівництвом в буферній зоні Софії Київської, межі якої визначила ЮНЕСКО», – сказала  Неля Куковальська.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]