Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко зустрівся з мерами чотирьох європейських столиць – членами Пакту вільних міст, які відвідали Київ

11 січня 2023 року, 16:53

Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мерами чотирьох європейських столиць – членів Пакту вільних міст, які приїхали засвідчити підтримку та подальшу допомогу українській столиці.

Мери Варшави Рафал Тшасковський, Праги Зденек Гріб, Будапешта Гергелі Карачонь та Братислави Матуш Валло в 2019 році заснували Пакт вільних міст. 26 вересня минулого року до Пакту приєднався й Київ.

Мер столиці Віталій Кличко подякував колегам, які відвідували Київ перед початком широкомасштабного вторгнення росії та весь час підтримували Україну в боротьбі з агресором і допомагали її столиці. Віталій Кличко підкреслив, що сьогоднішня зустріч є свідченням ефективного співробітництва між містами та подальшої підтримки України й Києва європейськими партнерами.

Від початку повномасштабної війни 4 європейські столиці не припиняють допомагати Києву. За цей час від Праги столиця України отримала, зокрема, 16 вагонів продовольства, 400 теплових гармат та 10 генераторів. Будапешт допоміг в оздоровленні українських дітей на озері Балатон та в місті Тата, передав потужний генератор для КП «Київтеплоенерго». Варшава стала, зокрема, логістичним центром у передачі Києву гуманітарної допомоги від інших європейських міст та країн –  в тому числі, 2 500 тонн продуктів харчування, засобів гігієни, медикаментів, а також – труб та генератора для ПрАТ «Київводоканал». Братислава планує передати столиці України 25 міських автобусів.

«Я дякую своїм друзям – європейським колегам, міста яких надали прихисток українцям, що рятувалися від війни. Дякую за допомогу, яку ви надсилали та надаєте сьогодні Києву. І за те, що налаштовані допомагати нам у відновленні нашого міста, налаштовані на подальшу підтримку України та її столиці, – підкреслив Віталій Кличко під час зустрічі з мерами. – На саміті в Празі наприкінці вересня 2022 року ми мали нагоду детально обговорити європейський досвід та необхідну допомогу для відновлення українських міст. Приєднання Києва до Пакту вільних міст – це ще одна, дуже важлива, можливість для спільного та ефективного подолання викликів, що постали сьогодні перед Україною та цивілізованим демократичним світом. І ми продовжуємо співпрацю між нашими містами, реалізацію спільних ідей та планів, свідченням чого є ваш візит до Києва».

Під час зустрічі мери Києва Віталій Кличко та Варшави Рафал Тшасковський підписали листа про наміри щодо співробітництва між Київським та Варшавським метрополітенами та про передачу польською столицею Києву 60 вагонів метро.

Мери Варшави, Праги, Братислави та Будапешта під час візиту до України оглянуть місця російських атак на цивільні об’єкти Києва, відвідають міський клінічний госпіталь для ветеранів війни, реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю, один зі столичних пунктів обігріву. А також відвідають понівечену рсійськими варварами Бучу.

Мери чотирьох європейських столиць наголосили, що і надалі допомагатимуть Києву – зокрема, обладнанням, щоб пройти цю складну зиму, гуманітарно та в майбутньому відновленні й відбудові української столиці.

Пакт вільних міст – відкритий і прогресивний міський альянс, започаткований у 2019 році мерами Варшави, Будапешту, Праги та Братислави. Європейські міста співпрацюють у захисті демократії, в боротьбі з корупцією та популізмом, захисті прав та повноважень місцевого самоврядування, в налагодженні ефективної взаємодії з національними урядами. А також – реалізовують спільні ініціативи та проекти, адаптовані до потреб окремих міст.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]