Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко звернувся до прем’єр-міністра щодо удосконалення нормативної бази для боротьби із самочинним будівництвом

15 жовтня 2019 року, 14:54

Мер Києва Віталій Кличко під час наради в Кабінеті Міністрів щодо виконання функцій архітектурно-будівельного контролю та реагування на можливі порушення звернувся до прем’єр-міністра Олексія Гончарука сприяти удосконаленню нормативної бази для ефективної боротьби з самочинним будівництвом.

Прецедентом для обговорення цього питання став факт самовільного будівництва на даху будинку в центрі столиці – на вулиці Софіївській, 1.

«Необхідним для попередження та вчасного реагування на подібні ситуації є внесення змін до порядку архітектурно-будівельного контролю в частині доступу інспекторів ДАБК на об’єкт. А також – спрощення процедури вручення ними приписів та вимог. Важливим є і посилення відповідальності за самочинне будівництво. Необхідно надати реальні, а не консультативні повноваження архітектурно-містобудівним радам хоча б міст-мільйонників у частині погодження проектів. А також потрібне визначення на рівні постанови уряду порядку знесення об`єктів самочинного будівництва за рахунок бюджетів місцевого самоврядування із подальшою компенсацією за рахунок винних осіб», – наголосив Віталій Кличко.

Будинок на вул. Софіївській, 1 не є пам’яткою, проте знаходиться на території охоронної зони Софійського собору – пам’ятки національного значення та пам’ятки ЮНЕСКО. Міські служби з 29 серпня 2019 року намагалися отримати доступ до об’єкту, проте їм його не надали.

«До сьогодні жодного сприяння ДАБІ України із цього питання місто не отримало», – підкреслив мер Києва.

Разом із тим, комунальне підприємство «Київблагоустрій», за підтримки поліції, розпочало демонтаж незаконно зведених конструкцій.

Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві здійснює відповідні перевірки, аби з’ясувати винного в інциденті та яких збитків завдано місту.

За результатами перевірок та за висновками комісії, відповідний позов спрямують до суду.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]