Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Власник квартири на Пушкінській, 23-А має припинити спотворення фасаду пам’ятки

06 листопада 2020 року, 14:26

Департамент охорони культурної спадщини КМДА (ДОКС) направив припис із вимогою припинити виконання робіт та укласти охоронний договір власниці квартири № 11 на вул. Пушкінська, 23-А, яка є замовником робіт із утеплення фасаду в межах квартири.

Цей будинок, в якому у 1944-1962 роках жив композитор Вериківський, занесений до переліку пам’яток історії місцевого значення. Пам’ятка розташована в межах Центрального історичного ареалу міста Києва, в зоні регулювання забудови першої категорії, на території пам’ятки містобудування місцевого значення «вулиця Хрещатик, початок ХVІІІ ст. – 50-60-ті рр. ХХ ст.».

Під час візуального огляду встановлено, що на окремих відрізках фасадної стіни будинку здійснено роботи з нанесення тинькування, а на рівні четвертого поверху, в межах приміщень квартири № 11, монтують елементи утеплення.

Згідно з Законом «Про охорону культурної спадщини», використання пам’ятки повинно здійснюватися відповідно до режимів використання, встановлених органами охорони культурної спадщини, у спосіб, що потребує якнайменших змін і доповнень та забезпечує збереження матеріальної автентичності пам’ятки, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо.

Забороняється змінювати призначення пам’ятки, її частин та елементів, робити написи чи позначки – на ній, її території та охоронній зоні – без відповідного дозволу. До Департаменту охорони культурної спадщини не надходила науково-проєктна документація. Дозвіл на виконання будь-яких робіт за вказаною адресою Департамент не надавав. Охоронний договір власником не укладено.

Із метою захисту та збереження пам’ятки Департамент вимагає:

  1. Із дня отримання цього припису припинити виконання будь-яких робіт.
  2. У десятиденний строк із дня отримання цього припису надати до Департаменту на розгляд у встановленому порядку науково-проєктну документацію на проведення робіт на вказаному об’єкті культурної спадщини.
  3. У десятиденний строк із дня отримання цього припису укласти охоронний договір на частину об’єкта культурної спадщини – кв. № 11.

Окрім того, Департамент звернувся до Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві з проханням внести відповідні відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань і почати досудове розслідування за наведеними фактами та/або проінформувати Департамент про вже проведені заходи відповідного реагування.

«Вкотре наголошуємо на необхідності прийняття і закликаємо парламент врешті прийняти у другому читанні законопроєкт № 0895, який дозволить вирішити питання із такими власниками як квартир, так і будівель-пам’яток. Знову закликаємо громадян відповідально ставитися до пам’яткоохоронного законодавства! Всі хочуть жити в гарному місті, із парками, доглянутими будинками, всі наводять приклад величних історичних будинків за межами України і обурюються занедбаними або спотвореними кондиціонерами і «цар-балконами» наших історичних споруд. При цьому роблять те, що ця пані на Пушкінській. Комфорт і краса не повинна закінчуватись для нас межами наших квартир, ставтеся з повагою до публічного простору, до нашого з вами історичного надбання, до інших мешканців міста, які опікуються і переживають за нашу історичну і культурну спадщину. Принагідно дякуємо всім небайдужим громадянам, які продовжують опікуватися пам’ятками та допомагають Департаменту оперативно реагувати на порушення», – наголосив Департамент охорони культурної спадщини.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]