Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Володимир Бондаренко: Кінцева редакція Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» має бути напрацьована за результатами консультацій із органами місцевого самоврядування та експертами

02 березня 2021 року, 10:16

Зміни у Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» є вкрай необхідними, оскільки це вимога часу та суспільства, але необхідно вирішити низку проблемних питань, аби забезпечити його дієвість. На цьому наголосив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко під час круглого столу «Нова редакція Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» через призму Європейської хартії місцевого самоврядування», який відбувся у форматі відео конференції на платформі ZOOM.

 «Маючи широку автономію у вирішенні питань місцевого значення, ми маємо говорити саме про те, що держава не може бути наділена функцією тотального контролю за усіма рішеннями місцевого самоврядування, адже сталою є практика, коли держава контролює виконання делегованих нею повноважень та не втручається у реалізацію основних. Збалансованість цього нагляду і є запорукою реальної самостійності місцевого самоврядування», – зазначив Володимир Бондаренко, коментуючи болюче питання державного нагляду за місцевим самоврядуванням, яке пропонують автори законопроекту.

Секретар Київради додав, що у законі має бути визначений чіткий механізм фінансового забезпечення виконання органами місцевого самоврядування делегованих державою повноважень, а також положення майбутнього Закону повинні узгоджуватись із законодавством про службу в органах місцевого самоврядування та статус депутатів місцевих рад.

«Переконаний, що час вимагає чіткого, зрозумілого та простого у реалізації механізму відкликання депутата місцевої ради на вимогу громади», - зазначив Володимир Бондаренко.

Секретар Київради, як і більшість учасників обговорення, підкреслив, що вважає за доцільне проведення консультацій для узгодження всіх спірних та не до кінця врегульованих моментів.

Зазначимо, що організаторами круглого столу були Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]