Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Володимир Бондаренко: Прийнятий в «турборежимі» Закон про столицю може привести до колапсу в Києві

26 листопада 2021 року, 9:34

Київ потребує нового та сучасного Закону про столицю. Проте його ухвалення поспіхом, без широкомасштабного експертного та громадського обговорення, може призвести до колапсу у столиці. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» повідомив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

За словами Володимира Бондаренка, все більше національних експертів та міжнародних партнерів України виступають із пропозиціями доопрацювати законопроєкт про столицю з огляду на суперечності як Конституції України, так і Європейської хартії місцевого самоврядування.

«Будь-яка кома, неправильно виписаний термін або проблеми у втіленні закону в життя позначаться на усіх сферах столичної життєдіяльності: від медицини до транспорту, а отже – можуть призвести до колапсу в Києві. Більш того, закон про столицю не має бути інструментом політичної боротьби, він має відповідати Конституції України, враховувати кращі європейські практики місцевого самоврядування. Наприклад, Київ стає єдиним містом в Україні, де префект може наглядати за діями міського голови. Через закон про столицю намагаються внести зміни до Закону про місцеве самоврядування та обмежити управлінські можливості депутатів місцевих рад. Це є небезпечним прецедентом для місцевого самоврядування по всій Україні», – зазначив Володимир Бондаренко.

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради додав, що закон у випадку його прийняття може колапсувати управління районами Києва та призвести до існування паралельних структур управління у столиці. А передача певних повноважень із міського рівня на рівень Кабінету Міністрів України взагалі виглядає незрозумілим та немотивованим.

«Коли ми говоримо про закон, за яким усі кияни мають жити наступні десятиліття, його неможливо ухвалити «з кондачка», потрібно вийти до людей та запитати, що саме їм потрібно від цього законопроекту та чого хочуть саме вони. Особливо враховуючи те, що на минулорічних місцевих виборах мешканці столиці чітко показали кому вони довіряють керівництво Києвом, і нехтувати їх вибором не можна», – підкреслив Володимир Бондаренко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]