Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Володимир Прокопів: Законопроєкти, якими парламент хоче зменшити штрафи за руйнацію пам’яток, загрозливі для збереження об’єктів культурної спадщини

20 липня 2021 року, 13:46

Законопроєкти № 4561 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини» та № 4562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини і порушення традиційного характеру середовища» – шкідливі та не вирішують проблеми захисту культурної спадщини. Про це наголосив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

Він розкритикував відповідні законопроєкти Верховної Ради.

«Не зважаючи на довгі й розумні назви цих документів, вони зовсім не вирішують проблеми захисту культурної спадщини. А навпаки – руйнують принципи децентралізації», – заявив Володимир Прокопів.

За його словами, прийняття законопроєктів призведе до відсторонення місцевих органів виконавчої влади від участі в збереженні об’єктів нерухомої культурної спадщини та формуванні державної політики.

«Головні питання вирішуватимуться на горі, і зрозуміло, що це буде максимально неефективно», – зазначив він.

Крім того, зі слів Володимира Прокопіва, ці законодавчі пропозиції не передбачають посилення захисту пам’яток національного та місцевого значення.

«Прийняття цих законопроєктів значно ускладнить проведення перевірок, припинення незаконних робіт, а також заважатиме штрафувати руйнівників культурної спадщини», – наголосив заступник голови КМДА.

Володимир Прокопів звертає увагу, що комітет Верховної Ради з питань гуманітарної політики разом із Міністерством культури України пропонують встановити розмір штрафу за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрації, реабілітації пам’яток, у тому числі тих вимог, що передбачені охоронними договорами, – у розмірі 20 тисяч 400 гривень.

«Це занадто малий штраф. Штраф за руйнацію культурної спадщини треба піднімати у десятки разів», – обурився Володимир Прокопів.

«Закликаю народних депутатів не приймати ці законопроєкти та звернути увагу на скарги місцевої влади, зауваження Асоціації міст України, Мінфіну, Мінцифри та Міністерства розвитку громад», – підсумував Володимир Прокопів.

Нагадаємо, що раніше Київська міська державна адміністрація вимагала зняти з розгляду Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики законопроєкти № 4561 та № 4562, розроблені Міністерством культури та інформаційної політики, оскільки ці проєкти законів спрямовані на те, щоб унеможливити захист і збереження об’єктів культурної спадщини як в Києві, так і в інших містах України.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]