Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Врятуватися від тяжкої стадії вірусного гепатиту, занедбання якого загрожує смертю, допоможе вчасна перевірка – Валентина Гінзбург

16 лютого 2023 року, 14:44

Врятуватися від тяжкої стадії вірусного гепатиту, занедбання якого загрожує смертю, допоможе вчасна перевірка. Про це нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

«Йдеться про вірусні гепатити, які вкрай небезпечні своїми руйнівними для організму людини наслідками, проте часто невчасно виявляються через безсимптомний перебіг початку захворювання», – попередила Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що гепатит – це хвороба печінки запального характеру. Викликати її можуть деякі інфекційні або автоімунні захворювання, медикаменти, токсичні речовини. Також останнім часом медики помічають появу гепатитів невідомого ґенезу. Та найпоширеніші з усіх – вірусні гепатити.

Існує п’ять основних таких вірусів, і усі вони спричиняють захворювання печінки. Проте найбезпечнішими з них вважаються типи В і С, адже призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

«Гепатит С за своєю дією більш жорстокий до людини. А ось своє перебування в організмі приховує аж до останніх стадій захворювання. За це у світі його прозвали «лагідним убивцею». Натомість, якщо діагностувати його вчасно, вдається повністю вилікуватись. Гепатит В також небезпечний і потребує необхідної терапії, що дозволяє до мінімуму знизити вірусне навантаження та домогтися припинення нищівного впливу на печінку», – зазначила Валентина Гінзбург.

Заразитися на вірусний гепатит може будь-хто та будь-де. При переливанні інфікованої крові, вживанні ін’єкційних наркотиків, при медичних маніпуляціях, якщо інструментарій не пройшов належну обробку (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз тощо). Можна «підхопити» хворобу у тату-салоні, на манікюрі, використовуючи чужу зубну щітку або бритву… Також існує вертикальне передавання від матері до дитини (стосується більше вірусного  гепатиту В) та статевим шляхом, під час незахищених статевих контактів.

«На 100% не захищений ніхто з нас. А ось убезпечити себе від тяжкої або навіть невиліковної стадії захворювання можна. Для цього необхідно лише здати аналіз крові. Можна зробити швидкий тест, якими наразі забезпечені заклади охорони здоров’я від ЦПМСД і до спеціалізованих. Перевірка забере хвилин 15. Якщо тест покаже позитивний результат, лікар направить на додатковий аналіз методом ПЛР. У разі підтвердження діагнозу вам буде призначена спеціальна терапія», – розповила директорка Департаменту охорони здоров’я.

«Мені здається, що вибір між невиліковним станом через  занедбаний гепатит та вчасно встановленим діагнозом і розпочатим лікуванням, якщо воно виявиться потрібним – очевидний. Перевіртеся, поки нічого не турбує. Потім може бути запізно», – наголосила Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]