Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Як зробити, щоб новорічні ялинки не нашкодили домашнім улюбленцям – фахові поради від комунальної ветклініки

23 грудня 2021 року, 16:05

Традиційно під час новорічних свят до Київської міської лікарні ветмедицини звертаються десятки киян, тварини яких постраждали від надмірної цікавості до ялинки. Як уберегти улюбленця від травм і вжити необхідних заходів безпеки, розповіла в.о. директора КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» Наталія Мазур.

«Найчастіше домашні улюбленці гризуть хвою, ласують блискучим дощиком чи розбитими скляними кулями. У нас є ціла колекція новорічних прикрас, які ми дістали з чотирилапих пацієнтів. Унаслідок – травми стравоходу, проблеми з травленням та зіпсоване свято для власників. Це дуже небезпечно, і на жаль, такі випадки непоодинокі», – зазначила Наталія Мазур.

Кілька порад, які допоможуть убезпечити кота чи собаку від неприємностей «спілкування» з новорічною ялинкою:

  • хвойне дерево варто надійно закріпити, аби воно не впало на тварину. Краще перевагу надати штучній ялинці;
  • не встановлювати ялинку надто близько біля меблів та поверхонь, із яких тварина може стрибнути на дерево;
  • регулярно прибирати голки з підлоги. Якщо тварина наковтається хвої – це загрожує їй серйозними травмами;
  • відмовитись від блискучих прикрас, як то сріблясті кулі чи дощик. Бо саме яскравий блиск викликає цікавість та бажання погратись у чотирилапих;
  • прикраси обирати із некрихких матеріалів, краще – не скляні, аби тварина не поранилась уламками чи не з’їла їх;
  • не використовувати ласощі як декор – пряники, цукерки стануть принадою для тварини. Тим більше, що шоколад надзвичайно шкідливий для тварин.

А от мандарини використати можна. Навіть більше – варто спеціально обробити ялинку розчином ефірної олії із ароматом цитрусових. Котам не подобається цей запах, тому й цікавість до новорічного дерева буде помітно меншою.

«Не варто сподіватись, що проблема вирішиться сама собою. Подібна легковажність може закінчитись серйозними проблемами для здоров’я тварини. Якщо інцидент стався, важливо якнайшвидше звернутись за допомогою до ветеринара, а не займатись самолікуванням. Будьте уважними і не забувайте, що тварина і ялинка в одному приміщенні – привід вжити додаткових заходів безпеки», – порадила Наталя Мазур.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]