Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Яна Барінова: У Києві відбудеться культурний форум «Золоті ворота. Район сучасної культури»

05 листопада 2021 року, 16:12

11 та 12 листопада в Києві відбудеться форум «Золоті ворота. Район сучасної культури», на якому обговорять розвиток району сучасної культури навколо Золотих воріт та спланують чіткі візії для запуску майбутнього брендового кварталу Києва. Про це повідомила директорка Департаменту культури КМДА та співорганізаторка форуму Яна Барінова.

За її словами, створення особливих, атмосферних міських просторів, культурних мікросвітів, де містяни можуть відпочити від інтенсивного ритму мегаполісу та одночасно з тим долучитися до мистецтва й розумного дозвілля – тенденція, яка поступово охоплює і країни Східної Європи.

«Золоті ворота – безумовно особливий район міста. На сьогодні він є осередком для представників креативних індустрій, підприємців та творчого бізнесу, тож нашим завданням як представників міської влади, є підсилення його публічного бренду та ресурсна допомога вже екосистемі, що вже існує. Зробити його впізнаваним та добре відомим широкому загалу можливо лише у колаборації культурного та креативного класу, бізнесу, влади, а також громадського сектору. Впевнена, скооперувавши сили громади та влади міста, ми створимо потужний київський бренд», – розповіла Яна Барінова.

Вона зазначила, що у Департаменті культури КМДА підтримують ідею культурної колаборації резидентів району Золотих воріт у їхньому бажанні створити сучасний простір взаємодії. Міська влада запропонувала обговорити ідею в ширшому колі небайдужих киян, у форматі Форуму обмінятися досвідом з іноземними колегами. Адже тенденція об’єднання у єдиний культурний кластер окремих інституцій, що залучають аудиторію та спільно розв’язують проблеми, є у багатьох великих містах світу. Вдалими прикладами таких ініціатив є: Культурна миля в Лондоні, Бруклінський район культури, Berlin – Mitte, музейний квартал Відня та ін.

Також Яна Барінова додала, що завданням організаторів форуму є реформація району Золотих воріт на європейський осередок культури для національної та міжнародної аудиторії. На форумі розглянуть цілу низку важливих тем: від формування простору до потенціалу закинутих будівель міста.

 «Район навколо Золотих воріт – це пульсуючі джунглі сучасної і класичної культури. Ніде в світі я не зустрічав такого надихаючого зіткнення поколінь, епох і енергії творчості. Ця енергія несе в собі неймовірний потенціал для Києва та всієї України не тільки в культурному сенсі, але й для впевненості у благополучному майбутньому. Перетворення цього стихійного культурного феномену в офіційний район культури подасть обнадійливий та надихаючий знак усій творчій спільноті міста, його жителів та світу, що спостерігає за розвитком України», – говорить про свою мотивацію один з ініціаторів форуму, режисер і культурний активіст вулиці Рейтарської Марк Вілкінс.

За словами депутатки Київради, засновниці ГО «Місто сад» та однієї з співорганізаторок заходу Євгенії Кулеби, саме створення публічного бренду Золотих воріт є однією з цілей форуму. Зосередивши в собі «серце» культури, район зможе привернути увагу талановитих людей з усієї України, мотивувати художників, підприємців та творчий бізнес до розвитку культури. Позитивно це може вплинути і на столицю загалом – Київ на міжнародній арені займе позицію креативного, впізнаваного, інвестиційно та туристично привабливого європейського міста.

«Район Золотих воріт – це компактна, прохідна впізнавана територія, центр творчого життя. Це місце, де збираються люди, і де кожен і кожна можуть насолоджуватися тими місцями, які роблять спільноту особливою. І тут мова не тільки про концентрацію культурних обʼєктів та громадських закладів. Це вже своєрідний ментальний осередок культури у місті. Саме тому в синергії влади, бізнесу, творчих ініціатив сьогодні важливо просувати це явище як публічний бренд», – зазначила Євгенія Кулеба.

Як зазначила співорганізаторка форуму та голова правління ГО «Музей сучасного мистецтва» Ольга Балашова, Київ – місто, де поважають традиції, цінують свої святині. Безумовно, район довкола Золотих воріт та Софії Київської – одна з таких святинь, але дійсний потенціал цього простору, глобально впізнаваний та зухвалий сучасний бренд, можна створити, лише спираючись на сучасні культурні практики. Перетворюючий потенціал сучасних митців справді безмежний.

У рамках форуму/воркшопу «Золоті ворота. Район сучасної культури» буде можливість послухати лекції провідних спеціалістів в області урбаністики, мистецтва, культури та поспілкуватися з представниками влади і громадських організацій, діяльність яких пов’язана з культурним розвитком столиці. Під час воркшопу у колаборації з усіма присутніми буде напрацьовано концепцію та «дорожню мапу» створення унікального для Києва району сучасної культури.

Щоб взяти участь, потрібно зареєструватися.

 

Довідка.

Форум реалізується за підтримки Департаменту культури КМДА в рамках реалізації програми «Київ мистецький». Співорганізаторами заходу стали: режисер та фільммейкер художнього, документального кіно та реклами, співвласник галереї «The Naked room», автор проєктів у нерухомості The Riverbird’s Nest та Reitarska Circle Марк Вілкінс, директорка Департаменту культури КМДА Яна Барінова, депутатка Київської міської ради, засновниця та керівниця ГО «Місто-сад» Євгенія Кулеба, співорганізаторка форуму, голова правління ГО «Музей сучасного мистецтва» Ольга Балашова, голова Шевченківської РДА Олег Гаряга та представники ГО «Золоті Ворота», інкубатор місць Placer, а також House of Europe, програма Європейського Союзу, створена для підтримки професійного та творчого обміну між українцями та їхніми колегами в країнах ЄС та Великобританії.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]