Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За особистий внесок у розвиток столиці звання «Почесний громадянин міста Києва» присвоєно Леоніду Кравчуку, Сергію Комісаренку, Світлані Літвіновій

16 травня 2019 року, 18:20

За значний особистий внесок y соціально-економічний і культурний розвиток української столиці Київрада ухвалила рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Києва» першому Президентові незалежної України, Герою України Леоніду Кравчуку, відомому науковцю і громадському діячу Сергію Комісаренку та знаній культурній діячці Світлані Літвіновій. Відповідні проекти рішень представив депутатському корпусу керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний.

Під головуванням Леоніда Кравчука було прийнято Декларацію про державний суверенітет та Акт проголошення незалежності України. За час перебування на посаді Президента України він послідовно відстоював незалежність України, її суверенітет, забезпечував національну безпеку, досягнув міжнародного визнання. Леоніда Кравчука удостоєно звання «Герой України» з врученням ордена Держави, ордена Свободи та багатьох інших державних нагород. 

Сергій Комісаренко – директор Інституту біохімії ім. O. B. Палладіна Національної академії наук України, дійсний член Національної академії наук України та Національної академії медичних наук України, доктор біологічних наук, професор, державний і громадський діяч.

«Сергій Комісаренко є засновником молекулярної імунології в Україні. Автор понад 400 наукових праць. Під його керівництвом у 1986 році проведено унікальне дослідження імунітету у людей, які працювали одразу після аварії на Чорнобильській АЕС. У дев’яностих роках працював віце-прем’єр-міністром України з гуманітарних питань, головою низки комітетів і комісій, Надзвичайним i Повноважним Послом України у Сполученому Королівстві Великобританії i Північної Ірландії та, за сумісництвом, в Ірландії. За активної участі Серія Комісаренка було розроблено перші гуманітарні закони в Україні», – розповів на пленарному засіданні Дмитро Загуменний.

Світлана Літвінова – засновниця та директор Музею Олександра Кошиця при спеціалізованій загальноосвітній школі І-ІІІ ступеня № 296 із поглибленим вивченням іноземної мови Дарницького району, заступник голови громадської організації «Товариство української пісні ім. О. Кошиця» з науково-пошукової роботи. Вона понад 40 років працює у галузі освіти, у 1998-2009 роках була депутатом Харківської районної у місті Києві ради.

3а її ініціативи 12 вересня 2000 року до 125-річчя з дня народження О. Кошиця при загальноосвітній школі № 296 вперше в Україні відкрито музей видатного українського хорового диригента, композитора, громадського діяча, члена уряду Української Народної Республіки, Олександра Кошиця, творче надбання якого в радянські часи замовчувалося. У листопаді 2016 року на запрошення української діаспори Світлана Літвінова побувала у м. Вінніпег (Канада), де відвідала могилу О. Кошиця та започаткувала підготовчу роботу щодо його перепоховання на батьківщину в Київ.

За багаторічну плідну працю Світлана Літвінова нагороджена Подякою Київського міського голови, у 2012 році їй присвоєно звання «Дарничанка року».

Додатково.

Звання «Почесного громадянина міста Києва» свідчить про визнання киянами визначних заслуг окремих осіб перед громадою Києва в розвитку економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту, бізнесу, в благодійній, гуманістичній і громадській діяльності, зміцненні міжнародного авторитету столиці України. Традиційно звання «Почесний громадянин міста Києва» присвоюється рішенням Київради з нагоди Дня Києва за поданнями трудових колективів підприємств, установ та організацій незалежно від їхнього адміністративного підпорядкування і форм власності, політичних партій, громадських організацій.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]