Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Захворів – залишайся вдома! Це другий після вакцинації дієвий спосіб запобігти епідеміям інфекційних хвороб», – Валентина Гінзбург

15 серпня 2019 року, 16:33

Нічого, окрім щеплень, не може захистити від небезпечних інфекційних хвороб. Та є ще одна обов’язкова для виконання вимога: відчуваєте, що захворіли, – залишайтеся вдома та, не зволікаючи, проконсультуйтеся зі своїм лікарем. До цього закликала киян директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що наразі у столиці спостерігається спалах захворюваності на кір. Так, якщо у минулому році зареєстровано 3 045 випадків, то за лише шість місяців 2019 – вже понад 5 000.

«Це переконливий привід подбати кожному про себе. І особливо – про своїх дітей», – закликала директорка Департаменту.

Валентина Гінзбург зауважила, що саме останні дні літа слід використати, щоб зі своїм лікарем прийняти рішення щодо вакцинації. Розпочинається навчальний процес, діти різних вікових груп – від маленьких до студентів – розпочнуть відвідування великих колективів, активно користуватимуться переповненим громадським транспортом, тривалий час перебуватимуть переважно у закритих приміщеннях, де розповсюдження інфекції пришвидшується у рази.

«Студенти – це особлива категорія. У вересні вони масово приїдуть до столиці на навчання зі всієї України. Де-юре це вже дорослі люди, але ще дуже потребують піклування і контролю батьків. Тож подбайте про свою дорослу дитину. Перевірте, чи щеплена вона, а якщо є сумніви – наполягайте на візиті до лікаря з метою визначення вакцинального статусу та необхідності імунного захисту», – порадила директор Департаменту.

Якщо ж недуга все ж таки не оминула, необхідно чітко дотримуватися алгоритму: 1. Хворий залишається вдома; 2. Звертається за консультацією до лікаря. Вчасно розпочате лікування мінімізує ризики ускладнень, а тимчасовий карантин – убезпечить інших.

«Це обов’язково при появі таких симптомів: температура, кашель, нежить, порушення функції кишечнику, м’язові болі, біль у горлі, висипання тощо. Негайно зверніться до лікаря, ретельно виконуйте його призначення та максимально обмежте будь які контакти, – наполягає Валентина Гінзбург. – У жодному разі не займайтеся самолікуванням! Та ніколи не відмовляйтеся від госпіталізації, якщо лікар вбачає у цьому необхідність».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]