Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Зменшення, звільнення, спрощення», – Геннадій Пліс охарактеризував зміни до нарахування пайової участі

03 листопада 2017 року, 12:01

Порядок зміни до нарахування пайової участі можна охарактеризувати трьома словами: зменшення, звільнення, спрощення. Про це під час брифінгу щодо зростання України в рейтингу Світового банку Doing Business повідомив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

Що стосується зменшення, пояснює він, це означає, що забудовник, який зводить житлові будинки, буде платити не 4%, а 2%, а за нежитлові приміщення – не 10%, а 2%. Тобто маємо зменшення у 2-5 разів.

«Це дозволяє нам, насамперед, привернути увагу до нежитлової забудови та зробити її вигідною, оскільки це створення робочих місць. Зменшення пайової участі з 4% до 2% не лише підвищує інвестиційну привабливість, але й зменшує ціну, за яку мешканці Києва будуть у кінцевому результаті купувати квартири», – переконаний Геннадій Пліс.

Якщо ми говоримо про звільнення, додав перший заступник голови КМДА, то є багато змін. Основне, що пайова участь не нараховується при зміні функціонального призначення приміщень без збільшення площі, а також на створення паркувальних місць і взагалі – будь-яку реконструкцію без збільшення площі.

Щодо спрощення, то раніше на кінцеву суму пайової участі впливало 190 показників функціонального призначення приміщення, 20 зональних коефіцієнтів і 738 – зон.

«Як ви розумієте, при такій комбінації всіх цих параметрів простір для маніпуляцій дуже великий. Саме тому начебто у нас діяла ставка пайової участі 10%, а за фактом отримували 1%. Сьогодні у нас 2% замість 10%, і в грошах ми отримуємо стільки ж, нічого не втратили. Однак ми отримали значно більшу інвестиційну привабливість. Тобто інвестори платять менше, а ми отримуємо більше. У виграші всі», – наголосив перший заступник голови КМДА.

Він додав, що підвищення рейтингу Doing Business означає, що рівень надходжень до України збільшиться.

«І це надасть можливість усій країні додатково отримати не менше 300 мільйонів доларів іноземних інвестицій. А це дуже важливо», – підсумував Геннадій Пліс.

Нагадаємо, днями Світовий банк опублікував результати рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business 2018. Україна піднялась на чотири позиції та зайняла 76 місце. Піднятися в загальному рейтингу Україні дозволили успіхи за чотирма з них. Так, прорив у цьому році стався за індикатором «Отримання дозволів на будівництво», де наша країна виросла на 105 пунктів (із 140 до 35). Ключову роль у цьому зіграло зменшення Київрадою розміру пайової участі в розвитку інфраструктури з 10% до 2% і зменшення вартості послуг із технагляду в будівництві.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]