Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ відзначає 207 річницю від дня народження Тараса Шевченка

09 березня 2021 року, 11:13

Сьогодні, 9 березня, у Києві відзначають 207-у річницю від дня народження українського поета і художника, класика української літератури, мислителя Тараса Шевченка.

Так, за інформацією Департаменту суспільних комунікацій КМДА, зранку кияни поклали квіти до пам’ятника Кобзареві у парку Тараса Шевченка. У церемонії взяли участь заступник Київського міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко та директор Департаменту суспільних комунікацій Роман Лелюк.

«Тарас Шевченко – особистість, яка стала опорою для багатьох поколінь українців. При тому, що поет провів на Батьківщині всього близько 15 років життя, його вклад у формування національної ідентичності українців неможливо переоцінити. На щастя, ні буремні події за життя Кобзаря, ні радянський режим не змогли знищити спадщину генія. І наш обов’язок дотримуватися настанов Шевченка про боротьбу і незалежність. Адже сьогодні вони актуальні, як і два століття тому», – прокоментував Роман Лелюк.

Як повідомили у Департаменті культури КМДА, до дня народження генія українського народу, у Києві запланована і низка культурних подій.

Зокрема, 9 березня о 16:00 у Музеї книги і друкарства України відбудеться презентація видання «Слідчо-наглядові справи Тараса Шевченка (1847-1859). Факсиміле» у двох книгах. Обидві книги містять факсиміле всіх збережених досі слідчих і наглядових справ Тараса Шевченка. Це перша повна академічна публікація шевченківських документів такого типу. Видання також містить першопублікацію нещодавно віднайдених понад тридцяти листів до Тараса Шевченка, що вважалися втраченими. Уперше факсимільно, зі збереженням оригінальних розмірів, відтворено два Шевченкових альбоми зарисовок, поезій і фольклорних записів

14 березня о 13:00 у Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відбудеться концерт «Тарас Шевченко і українська пісня».

Окрім цього, Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва проводить щорічний проєкт «Іду з дитинства до Тараса». Книгарня пропонує долучитися до поширення творчості видатного поета у соціальних мережах: до участі в проєкті приймають відеороботи, в яких читачі декламують свою улюблену поезію Тараса Шевченка.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]