Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

КМДА ще у 2014 році зверталась до прокуратури щодо примусового відчуження будівлі на Щекавицькій на користь громади Києва

11 грудня 2017 року, 18:47

Управління охорони культурної спадщини КМДА ще у 2014 році зверталось до прокуратури Подільського району щодо незадовільного стану об’єкту та вжиття заходів цивільно-правового характеру з примусового відчуження будівлі на вулиці Щекавицькій, 19/33 (Межигірській, 33/19) на користь громади міста.

Пожежа, що виникла в будівлі 10 грудня, – не перша подія, яка все більше доводить до руйнації пам’ятку.

Місто вело безрезультатну боротьбу із горе-власником починаючи із 2012 року. Саме тоді Головним управлінням охорони культурної спадщини було направлено припис ТОВ «Подол Інвест» із вимогою провести протиаварійні роботи щодо збереження пам’ятки відповідно до умов охоронного договору.

У 2014 році УОКС, зважаючи на бездіяльність власника будівлі і доведення пам’ятки до руйнування, звернулося до прокуратури Подільського району щодо незадовільного стану об’єкту та вжиття заходів цивільно-правового характеру з примусового відчуження будівлі на користь громади міста.

Прокуратурою Подільського району було зареєстровано кримінальне провадження за фактом службової недбалості, а саме: невиконання службовими особами ЗАТ «Українські Сателітарні Системи» та ТОВ «Подол Інвест» обов’язків щодо збереження об’єкту культурної спадщини.

«30 жовтня стався обвал цегли на вказаному об’єкті. Задля уникнення трагічних наслідків на місці прийнято всі заходи для забезпечення безпеки оточуючих та зобов’язано власника терміново забезпечити усунення аварійності ситуації на об’єкті. Департаментом вживаються заходи з притягнення до відповідальності власника за неналежне утримання (доведення до стану руйнації) та неукладання охоронного договору. Окрім того, до прокуратури Подільського району направлено лист із проханням повідомити про стан розслідування по кримінальному провадженню від 14.03.2014 – щодо незадовільного стану об’єкту та вжиття заходів цивільно-правового характеру з примусового відчуження будівлі на користь громади міста. Сподіваюсь, правоохоронці не примушуватимуть киян чекати», – розповів заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Олексій Резніков також нагадав, що наступного року буде завершена робота над новим Статутом міста Києва, до якого буде імплементоване поняття «Публічний простір», яким жорстко буде контролюватися та регулюватися збереження будівель-пам’яток історії, архітектури, культури, містобудування, буде забезпечено право кожного на безпечне і комфортне місто.

«Публічний простір – це право кожного на комфорт, безпеку, доступність, естетичний вигляд міста. У якомусь сенсі семантично він є показником якості життя у місті, по суті – це саме місто: будівлі, вулиці, парки, сквери тощо. Усвідомлення та захист публічного простору – ознака демократичного суспільства. Демократична влада у способі організації публічних просторів керується виключно повагою і турботою про своїх мешканців. Доктрина «Публічний простір» у процесі розробки та введення на нормативно-правому рівні як один із розділів нового Статуту міста Києва. Я певен, що це поняття має бути врегульовано й на загальнодержавному рівні, аби наше історичне надбання не руйнувалося такими горе-власниками», –додав Олексій Резніков.

Нагадаємо, 7 грудня поточного року горіла ще одна будівля-пам’ятка архітектури та містобудування, що знаходиться у власності тих же осіб, що і будівля-пам’ятка на Щекавицькій.

Варто зауважити, що з урахуванням інформації, яка міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців можна дійти висновку, що вказаний будинок постійно перебував у власності однієї особи – Мірзаєва Валерія Наріман Огли (громадянина Азербайджану).

Уже за кілька днів Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Управління з питань надзвичайних ситуацій Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища мають надати інформацію про причини загоряння за двома адресами, висновки щодо додержання вимог у сфері пожежної та техногенної безпеки та копію відповідного акту, а також копії інших документів, складених за результатами дій, які б дали змогу встановити ступінь (об’єм) знищення внутрішніх/зовнішніх конструктивних елементів об’єкта культурної спадщини та ступінь впливу та наслідків пожежі на прилеглі будівлі, які також є об’єктами культурної спадщини.

За фактом невиконання вимог припису підготовлені відповідні матеріали та передані юристам для подальшої роботи.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]