Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

8 грудня Київрада затверджуватиме Рамкову антикорупційну програму для Києва

07 грудня 2016 року, 17:54

8 грудня, на пленарному засіданні Київської міської ради депутати затверджуватимуть Рамкову програму управлінських реформ та впровадження заходів із запобігання корупції для міста Києва.

Проект відповідного рішення був підтриманий всіма профільними комісіями Київради.

«Рамкова програма, проект якої завтра буде запропонований до голосування, охоплює усі аспекти життєдіяльності міста. В документі доволі змістовно викладені покрокові дії на меті яких викоренити можливу корупційну складову в тій чи іншій сфері, зробити процедури максимально публічними та прозорими, припинити працювати за принципом «влада – окремо, громада – окремо» – час вже разом визначати корисні та ефективні для розвитку нашого міста шляхи. Для прикладу, в рамках реалізації програми запланована розробка за участю громадськості та внесення змін та доповнень до Порядку розроблення, затвердження та виконання міських цільових програм у місті Києві, в тому числі й щодо оприлюднення та звітування з цих програм, а також буде здійснюватись публікація в інформаційній системі Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА даних про кінцевих бенефіціарів юридичних осіб-переможців конкурсів на постачання товарів та послуг тощо», – розповів заступник голови КМДА Олексій Резніков.

У рамках реалізації програми буде розроблено порядок звітування Київського міського голови, виборних посадових осіб Київради, органів місцевого самоврядування, посадових осіб КМДА, РДА перед територіальною громадою м. Києва, з визначенням обов’язкових вимог  до структури та змісту таких звітів.

Також передбачається розробка нових структур КМДА, секретаріату Київради на основі проведеного аналізу функцій, корупційних ризиків, а також у відповідності зі стандартами ISO 9001; розробка та запровадження механізму щорічного вимірювання прогнозних та реальних результатів діяльності апарату, структурних підрозділів КМДА, РДА, секретаріату Київради; із залученням  депутатів Київради, представників КМДА, секретаріату Київради, Антикорупційної ради при Київському міському голові, експертів, представників громадських об’єднань, журналістів, інших зацікавлених сторін буде розроблений комплекс заходів з удосконалення механізму доступу  до публічної інформації.

У частині спрощення адмінпроцедур, що створюють передумови для корупції заплановані: розробка порядку розгляду відмов, порушення строків надання адміністративних послуг, та аналізу причин, що їх породжують, який передбачатиме обов'язковий звіт керівника суб’єкта надання адміністративних послуг про вжиті заходи, а також визначити у положеннях (посадових інструкціях) уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції апарату та структурних підрозділів КМДА, РДА, секретаріату Київради, функцію аналізу причин відмов та порушення строків надання адміністративних послуг. Окрім того, буде запроваджено механізм надання найбільш затребуваних адміністративних послуг в електронній формі.

«Це рамковий, поетапно розписаний документ, на підставі якого планується розробляти окремі конкретні програми. Документ досить складний, але дуже корисний і потрібний нам, тому що законодавчої бази, яка прийнята для боротьби із корупцією, недостатньо, і є речі, які ми можемо і повинні реформувати і регулювати на міському рівні», – сказав Олексій Резніков, додавши, що в рамках реалізації програми передбачено впровадження механізмів контролю за діяльністю юридичних осіб, що засновані на комунальній власності територіальної громади м. Києва. Серед них і використання системи публічних закупівель ProZorro.

Буде також розроблена та впроваджена єдина система оцінки якості послуг у житлово-комунальній сфері, проведена інвентаризація зелених насаджень та створити їх відкритий реєстр, запроваджені побудинковий облік споживання житлово-комунальних послуг та відеозвітування  про знесення незаконно збудованих/встановлених споруд та малих архітектурних форм, а також під час виконання «прихованих» робіт на об’єктах благоустрою населених пунктів. Також запровадять GPS-контроль за роботою міського транспорту та комунального спецтранспорту (сміттєвози, аварійний транспорт, похоронний транспорт, інший обслуговуючий транспорт).

Рамковою програмою передбачено впровадження ефективних механізмів внутрішнього і зовнішнього контролю, одержання та аналізу повідомлень про факти корупції, посилення взаємодії з правоохоронними органами, доведення справ до суду та їх належне супроводження; формування інституційного середовища у м. Києві, що забезпечить зниження корупційних ризиків на всіх стадіях закупівель за бюджетні кошти та створення механізмів упередження корупційних ризиків в рамках бюджетного процесу, планування і виконання МЦП та бюджетних програм тощо.

Розробниками Рамкової антикорупційної програми є Антикорупційна рада при Київському міському голові за участю громадської платформи «Реанімаційний пакет реформ» за підтримки проекту «Консультаційний фонд впровадження реформ», що реалізується федеральною компанією GIZ за дорученням Уряду Німеччини.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]