Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

19 листопада у Кракові урочисто відкриють пам’ятник Анні Київській

15 листопада 2019 року, 14:52

19 листопада о 14:00 у внутрішньому дворі Палацу Вєльопольськіх, що у Кракові, урочисто відкриють пам’ятник Анні Київській. У відкритті візьме участь офіційна делегація Києва на чолі з заступником голови Київської міської державної адміністрації Валентином Мондриївським.

Княжна Анна – донька Ярослава Мудрого – Великого Князя Київського, чия сестра Марія Добронега Володимирівна виховувала майбутню Королеву Франції.  Одружившись із польським князем Казимиром І Відновителем, Добронега стала Величною Княгинею Польщі, а згодом – матір’ю майбутнього Князя Польщі Болєслава ІІ Сміливого. Тож не випадково першою великою зупинкою Анни Ярославни на шляху до Франції став Краків, королівська столиця Польщі.

У жовтні 2018 року громаді цього величного міста-побратима Києва за ініціативи Київської міської державної адміністрації та Міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest» під час «Днів Києва в Кракові» було передано авторську репліку пам’ятника Анні Київській.

Встановлення пам’ятника у дворі Краківського магістрату стане символічним підсумком серії проектів, основною метою яких є розвиток краківсько-київського партнерства та добросусідських відносин.

Скульптура юної княжни Анни є реплікою скульптури, встановленої у листопаді 2016 року в сквері Анни Київської на Львівській площі у столиці України. Авторський колектив: Костянтин Скритуцький і Федір Баландін. Меценатом проекту виступив Фонд Кличко.

Нагадаємо, що, в рамках Міжнародного проекту «Шлях Королеви», пам’ятник київській княжні встановлено у французькому місті-побратимі Києва Тулузі та у бельгійському Арлоні. А за ініціативи мерії Джакарти, столиці Індонезії, пам’ятник було встановлено в одному із затишних парків міста в рамках офіційного візиту делегації Києва на чолі з заступницею голови КМДА Мариною Хондою.

Скульптури також буде встановлено в усіх ключових країнах, нинішніми територіями яких юна Княжна Анна рухалась у Францію у далекому 11 столітті.

Місце проведення: pl. Wszystkich Swiętych 3-4, внутрішній двір Палацу Вєльопольськіх.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]