Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Антикорупційна рада пропонує запровадити електронний метод сплати пайової участі

16 червня 2016 року, 9:58

Антикорупційна рада при Київському міському голові пропонує ввести механізм електронного розрахунку та сплати пайової участі для замовників будівництва. Про це в ході засідання Антикорупційної ради розповів один з її членів Віталій Гриб.

«Існують дві методики розрахунку суми пайової участі. Перша – це 4% від кошторисної вартості будівництва. Другий варіант – помноження кількості квадратних метрів на 4% від середньої вартості квадратного метру в Україні. Для онлайн-розрахунку ми пропонуємо саме другий варіант, бо за його впровадження не потрібне використання проектно-кошторисної документації, яка береться за даними інвентаризації об’єкту», – пояснив Віталій Гриб.

За словами експерта, основна складність запровадження цих нововведень полягає не стільки в онлайн-розрахунку, скільки в онлайн-сплаті пайової участі.

«Законом передбачено, що контролюючий орган місцевої влади (після подання заявки замовника про сплату пайової участі) повинен у 10-денний термін розрахувати суму до сплати. Лише після цього забудовник може оплатити пайову участь. Ми вважаємо, що необхідно відмовитись від цієї практики та максимально зменшити контакти між чиновником та забудовником», – додав Віталій Гриб.

Згідно з пропозиціями Антикорупційної ради, замовник будівництва зможе заповнити та сплатити пайову участь у режимі онлайн, а документи, що підтверджуватимуть сплату пайової участі, отримає поштою. Відповідний проект був підтриманий членами Антикорупційної ради.

Окрім того, при обговоренні питання пайової участі перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс повідомив, що у 2015 році міський бюджет отримав від сплати пайової участі замовниками будівництва вдвічі більше, ніж у 2014 році.

«З початку 2016 року у нас дуже позитивна динаміка у залученні пайової участі. І те, що ми робимо в цьому напрямку, дає свої результати», – додав Геннадій Пліс.

Нагадаємо, що система онлайн розрахунку та сплати пайової участі є складовою проекту «Тимчасового порядку залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі замовників у створенні і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва». Цей документ був підготовлений експертами Антикорупційної ради з метою мінімізації корупційних ризиків у питанні пайової участі.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]