Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ботулізм – небезпечна хвороба, наслідкам якої можна запобігти, якщо ти обізнаний – Дмитро Турчак

30 травня 2017 року, 10:25

Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке може призвести до тяжких наслідків для стану здоров’я та, навіть, до смерті людини. На цьому наголосив директор Департаменту охорони здоров’я Дмитро Турчак, коментуючи кілька випадків захворюваності на ботулізм, що сталися у столиці.

Він зауважив, що стовідсотково убезпечитися від цієї хвороби майже неможливо. Необхідно точно розумітися на перших симптомах, не займатися самолікуванням та вчасно звернутися до лікаря.

Фахівці інформують, що захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин. Найчастіше – це в’ялена або слабопросолена риба, ковбаса, шинка, м’ясні та рибні консерви. Також потрібно бути обережними у власному виробництві консерви з овочів і грибів, ретельно вимиваючи з цих продуктів залишки ґрунту, які теж можуть містити ботулінічні палички або спори. Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак продукту не змінився.

«Інкубаційний період при харчовому ботулізмі – від 8 годин до 10 діб. Початок зазвичай більш-менш поступовий. Особливістю ботулізму є відсутність гарячки протягом всієї хвороби, тому хворому може здаватися, що це несерйозна хвороба і він має впоратися з нею сам. Проте така самовпевненість призводить до того, що втрачається дорогоцінний час, потрібний для рятування життя», – наголосив Дмитро Турчак.

Медики застерігають, що один із інформативних і ранніх симптомів ботулізму – це порушення близького зору: хворі не можуть читати текст, який лежить перед ними, але добре бачать предмети. Іноді людина скаржиться, що перед очима з’являється «сітка», «імла», що заважає бачити.

Наступними симптомами ботулізму є підвищена стомлюваність, м’язова слабкість («ноги ватні»), запаморочення. Слабкість прогресує, у перші години та дні спостерігаються короткочасні ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім пронос припиняються і настає стадія парезу кишечнику: з’являється здуття живота, запор. У розпалі хвороби виразно помітно переважне ураження м’язів шиї та кінцівок.

Також одним із ранніх (і частих, майже постійних) симптомів є порушення салівації. Іноді сухість у роті буває настільки сильною, що хворий змушений постійно пити воду або змочувати водою язика, тому що без цього «язик присихає до піднебіння», людина не може говорити. Голос стає гугнявим, тихим, а іноді й повністю зникає.

«Якщо у вас чи ваших близьких спостерігаються такі симптоми – негайно до лікаря. Усі хворі на ботулізм, незалежно від тяжкості, підлягають обов’язковій госпіталізації, адже серед ускладнень хвороби – зупинка дихання і серця», – закликав Дмитро Турчак.

У Департаменті охорони здоров’я нагадують, що захворювання на кишкові інфекції викликають збудники, які потрапляють в організм головним чином через рот з інфікованою водою, недоброякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій серед дітей є недотримання особистої гігієни, правил приготування дитячої їжі та годування дітей. Дорослі заражаються при вживанні неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів.

Наприкінці прихованого періоду може з’явитися слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • не допускати споживання продуктів і напоїв із простроченими термінами, умовами зберігання (продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері не вище +6 °С);
  • не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини (подорожуючим не брати в дорогу продукти, що швидко псуються);
  • на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою;
  • для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами;
  • дотримуватись правил особистої гігієни.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]