Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ перейматиме досвід впровадження IT-технологій в енергозбереженні в рамках міжнародного проекту Smart together

17 березня 2016 року, 14:04

Київ став одним з учасників проекту Smart together, що спрямований на втілення розумних технологій у межах міста. Столиця матиме доступ до унікального досвіду щодо створення розумних технологій у сфері енергозбереження, транспортного забезпечення та громадської комунікації. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв за результатами зустрічей, присвячених виконанню проекту (місто Ліон, Франція).

«У рамках проекту зазначено основні складові, на які спрямовуються смарт-технології: планування містобудування, тобто розбудова міста, енергозбереження, економія енергоресурсів, мобільність – автоматизація транспортної системи та досягнення більшого транспортного комфорту, економії часу на пересування містом. Розумні технології здатні забезпечувати зручність і комфорт мешканцям», – заявив Петро Пантелеєв.

За його словами, технології Smart together вже частково реалізовані у Ліоні, Відні та Мюнхені. Також є міста, які вже вивчають практичне втілення цих ініціатив і готуються їх впровадити в себе (Софія, Венеція, Сантьяго-де-Компостела).

«Міста Київ та Йокогама отримали статус спостерігачів. Це доступ до всіх технологій, досвіду їх реалізації та інформаційних баз. Для Києва – це особливо важливо у контексті того, що місту необхідно швидкими темпами надолужувати розвиток ключових сфер життєдіяльності. Місто за деякими параметрами, в тому числі питання енергозбереження, знаходиться на рівні початку 2000-х. І нам дуже важливо зараз визначити результати, до яких ми прагнемо, і мінімізувати помилки», – пояснив він.

За його словами, столицю у першу чергу цікавлять моделі управління як енергетичним сектором, так і проектами з енергозбереження.

«Ми мали змогу бачити, як у сучасному будинку за допомогою планшету, який закріплений за кожною квартирою, можна контролювати онлайн енергоспоживання, режим мікроклімату, вимкнення побутових приладів, систему їхньої роботи. Це, звичайно, для нас ще високий пілотаж. Але ми говоримо про створення такої системи на рівні будинків, будівель, які є основними споживачами енергоресурсів. Це приклад моделі управління як концептуально, так і з точки зору їх інтеграції на рівень кінцевого споживача», – заявив Петро Пантелеєв. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]