Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ залишається лідером серед регіонів за динамікою соціально-економічного розвитку

24 жовтня 2019 року, 16:33

За останніми даними офіційної статистики, динаміка соціально-економічного розвитку в розрізі галузей економіки міста Києва є переважно позитивною. Таким чином, столиця залишається лідером за показниками серед регіонів України. Про це повідомили в Департаменті економіки та інвестицій.

Зокрема, у столиці збільшився оборот роздрібної торгівлі на 14,5% і становить 134,2 млрд грн. Це 19,4% від загальнодержавного обсягу. В Україні цей показник збільшився на 9,9%. У Києві також зросли обсяги перевезення вантажів майже в 2,5 рази до відповідного періоду минулого року, що становить понад 27,3 млн тонн. Збільшився також вантажооборот в 1,4 рази.

Пасажирообіг у столиці зріс на 25,1% порівняно до обсягу показників аналогічного періоду минулого року, що у номінальному вимірі становить понад 23,4 млрд пас. км. За останніми наявними статистичними даними, міським електричним транспортом перевезено 448,6 млн пасажирів.

Рівень безробіття (за методологією Міжнародної організації праці) становить 6,1%. В Україні цей показник становить 8,5% до економічно активного населення у віці 15-70 років. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників зросла на 17,6% та досягла рівня 15 378 грн, що в 1,5 рази перевищує показник в Україні.

Разом із тим, за останніми статистичними даними, у Києві зменшився індекс промислової продукції на 3,2% порівняно до відповідного періоду минулого року. Це відбулось переважно за рахунок зниження виробництва у переробній промисловості на 4,5%. Натомість зростання обсягів виробництва відбулось у галузі фармацевтики, на підприємствах із виробництва гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції, а також машинобудування. Зокрема, у частині випуску приладів електричних сигналізацій, устаткування для пакування та обгортання.

Відбулось також зростання споживчих цін за всіма групами товарів та послуг, окрім одягу та взуття. Таким чином, індекс споживчих цін збільшився на 3,1%. Разом із тим, відбулось зниження цін на сезонні овочі та фрукти, взуття та природний газ.

За останніми даними Головного управління статистики міста Києва, експорт товарів становить 7955,6 млн дол. США, імпорт – 16212,2 млн дол. США. Порівняно з аналогічним періодом минулого року експорт збільшився на 20,6% або на 1420,0 млн дол. США, імпорт – на 12,4% або на 1815,5 млн дол. США.

Обсяг освоєних капітальних інвестицій у місті Києві за рахунок усіх джерел фінансування становить 80,5 млрд грн, що на 9,1% більше аналогічного показника 2018 року та складає 34,4% в загальному обсязі по Україні.

Іноземними інвесторами протягом 6 місяців 2019 року вкладено 839,0 млн дол. США прямих інвестицій, що становить 66,6% загального обсягу інвестицій по Україні. Загалом, обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених у місто Київ з початку інвестування, становить 17,7 млрд дол. США. На одного мешканця столиці припадає 6087,1 дол. США прямих іноземних інвестицій. Найбільшими країнами-інвесторами є Кіпр, Нідерланди, Велика Британія, Австрія, Віргінські острови (Брит.) та Німеччина. Найпривабливішими сферами для іноземних інвесторів є оптова та роздрібна торгівля, фінансова та страхова діяльність, операції з нерухомим майном, інформація та телекомунікації, професійна, наукова та технічна діяльність, промисловість та будівництво.

«Таким чином, спираючись на останні дані статистики, можна констатувати те, що місто Київ демонструє неухильний поступ в економічному процвітанні та соціальному балансі, а також дотримується досягнутого балансу усіх вимірів сталого розвитку», – наголошують у Департаменті економіки та інвестицій КМДА.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]