Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада має намір просити парламент врегулювати функціонування української жестової мови

11 травня 2019 року

Київрада має намір просити парламент врегулювати функціонування української жестової мови 

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків депутати підтримали проект рішення про звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства культури України щодо необхідності врегулювання питання функціонування української жестової мови.

Зокрема, депутати Київради пропонують парламенту якомога швидше прийняти Закон України «Про українську жестову мову». Це підвищить її статус як повноцінного засобу спілкування. Адже на сьогодні чинним законодавством не визначені основні засади функціонування української жестової мови. Також  залишаються незакріпленими необхідні умови, які дозволять особам, що використовують жестову мову, на рівні з іншими реалізовувати всі свої права.

«Жестовою мовою користуються чимало людей в Україні. І хоча на телебаченні чи, наприклад, у деяких компаніях є спроби адаптувати свої ефіри та послуги для людей з такими потребами, але цього ще замало, щоб вони могли брати повноцінну участь у культурному, політичному чи громадському житті. Отже – це конституційне право їм має забезпечити закон про українську жестову мову, який би розвивав її на рівні інших мов», - наголошує ініціатор проекту рішення, депутат Київради Вадим Сторожук.

За його словами, належне функціонування в нашій державі української жестової мови дозволить утвердити культурну самобутність осіб, які її використовують.

Проект рішення має також розглянути постійна комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]