Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада пропонує парламентарям захистити дітей від сексуального насильства

14 листопада 2019 року

Київрада пропонує парламентарям захистити дітей від сексуального насильства

Київська міська рада закликає парламент створити Єдиний реєстр осіб, засуджених за сексуальне насильство стосовно малолітніх, і таким чином захистити дітей від подібних випадків з боку вказаних осіб. Зокрема, депутати пропонують Верховній Раді розглянути та підтримати законопроект і петицію, що мають на меті створення такого реєстру.

«Чіткої статистики таких злочинів немає, проте правозахисники і правоохоронці називають умовні цифри – до 400-500 випадків сексуальної наруги над дітьми щороку. А неофіційно – кожна четверта дитина в Україні страждає від тих чи інших дій, спрямованих на її сексуальну свободу чи сексуальну недоторканність. Ми можемо виставляти охорону у школах, створювати муніципальну поліцію, робити кривдників відомими у соцмережах, але для батьків цього замало, щоб захистити своїх дітей», – вважає ініціатор рішення, депутат Київради Вадим Сторожук.

На його думку, створення єдиного реєстру – це один зі способів боротьби з особами, які вчинили сексуальні злочини проти дітей. І якщо особа вже була засуджена за такі дії, а часто вони є симптомом психічного розладу, ця інформація має бути занесена в електронну базу і доступною для всіх правоохоронних органів.

Право на отримання інформації з реєстру також повинні мати керівники дитсадків, шкіл, дитячих лікарень, таборів і санаторіїв – тобто тих закладів, які працюють з дітьми. 

«Якщо запровадити такий реєстр, ці керівники можуть додатково перевіряти потенційних працівників при наймі на роботу. І батьки можуть бути впевнені, що у межах даного закладу з дітьми працюють психічно і морально стійкі фахівці, які не завдадуть шкоди і не травмують дитину», – підкреслює Вадим Сторожук. Він переконаний, що така публічність звузить можливості злочинців знайти нову жертву.

Наприклад, у США подібний реєстр існує на офіційному сайті Міністерства юстиції, де будь-яку людину можна перевірити за іменем і прізвищем. А в базі ФБР США можна знайти сексуальних злочинців саме за територіальною ознакою, навіть не знаючи імені та прізвища. Цією можливістю користуються американські батьки при виборі місця проживання.

Відповідне звернення до Верховної Ради підтримали 79 депутатів Київради.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]