Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада затвердила Концепцію Статуту територіальної громади Києва

20 грудня 2017 року, 12:17

Сьогодні, 20 грудня, на засіданні Київської міської ради 75 депутатів проголосували за прийняття Концепції Статуту територіальної громади міста Києва.

«Безперечно, Статут, який ми маємо, був свого часу революційним. Київ був першим містом, яке вибороло й прийняло свою локальну конституцію. Проте минуло вже 15 років. Київ розвивається, місто й громада мають багато інших суспільних потреб, які не охоплені у чинній редакції Статуту. Сьогодні ми з вами розглядаємо Концепцію нового Статуту. Тобто, низку ключових засад і методик, на базі яких виписуватиметься нова редакція нашої місцевої конституції. Ми проробили величезну роботу, працюючи над Концепцією. Спільно з юристами, науковцями, депутатським корпусом ми виплекали цей документ. Усі зауваження були враховані в кінцевій редакції проекту», – сказав під час свого виступу заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Він додав, що Київ – це територія свободи, а права людини – це найголовніше.

«Ми вже зробили наступний крок – розпочали роботу над редакцією самого Статуту. Він буде прописаний таким чином, що інтереси публічні будуть переважати над інтересами приватними. Статут Києва матиме найвищу юридичну силу над всіма нормативно-правовими актами місцевого рівня», – пояснив Олексій Резніков.

Олексій Резніков додав, що на меті винесення на розгляд Київради безпосередньо проекту Статуту – за 3-4 місяці з моменту набуття сили рішення про прийняття Концепції, тобто березень-квітень.

Нагадаємо, Концепція передбачає включення низки нових аспектів до оновленого Статуту. Відтак, серед іншого, пропонується врегулювати окремим розділом поняття «Публічний простір», юридично визначити та закріпити його в Статуті як один із інструментів розвитку та створення позитивного іміджу міста.

Також Концепцією запропоновано виписати систему муніципального управління. Зокрема, чотири варіанти, які передбачають кількарівневу систему: від органів самоорганізації населення в мікрорайонах і районних рад до Київради та Київського міського голови.

Концепцією пропонується окремо виписати символіку територіальної громади – герб, прапор, гімн із описом і датою затвердження; межі території громади та її географічне положення; наявність функціональних зон – територіальні зони зі спеціальним статусом (історико-заповідні, лісопаркові, промислові тощо); забезпеченість якісною питною водою, електропостачанням, ефективною системою прибирання та вивезення сміття з вулиць, прибудинкових територій і під’їздів багатоквартирних будинків у населених пунктах громади; забезпеченість належним транспортним сполученням – як внутрішнім, так і зовнішнім; розгалуженість та якість доріг; освітленість вулиць і під’їздів будинків у темну пору доби; ефективну систему безпеки громадян і захисту їхнього майна (боротьба зі злочинністю, охорона громадського порядку, попередження та ліквідація наслідків стихійного лиха); вільний доступ до усіх природних об’єктів і угідь у межах громади – лісів, берегів рік, озер; вільний доступ і використання публічного простору тощо. Юридична сила Статуту – найвища відносно всіх інших муніципальних актів, за винятком тих, що затверджуються громадою на місцевому референдумі.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]