Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київські школярі мають отримувати якісне харчування

04 жовтня 2018 року, 15:55

Гаряче харчування школярів у столиці має бути смачним, корисним та мати помірну ціну. На сьогодні ефективно діє лише останній фактор, але, на жаль, це створює певні проблеми для закладів освіти. А у першу чергу, страждає якість. Про це заявили у Солом’янській районній в місті Києва державній адміністрації.

Нещодавно 6 шкіл у Солом’янському районі залишились без гарячого харчування через те, що комерційна компанія, переможець відкритого тендеру, не розрахувала свої сили та не змогла налагодити стовідсоткове забезпечення шкіл їжею.

«Варто зазначити, що наразі саме ціновий фактор є вирішальним для обрання переможця, а це суперечить здоровому глузду, коли мова йде про наймолодших школярів, наших діточок. Наше завдання – не просто для «галочки» виконати державне замовлення, треба зробити так, щоб сто відсотків дітей не просто отримали гарячі сніданки та обіди, а їли б їх із задоволенням. Поки що можемо констатувати факт, що великий відсоток їжі, придбаної за бюджетний кошт, іде у смітник», – заявила заступник голови Солом’янської РДА Олена Горпинченко.

Місцеві органи влади стали заручниками певних обмежень законодавства і майже не мають впливу на ситуацію. Тендерний договір виписано таким чином, що для його розірвання місцевим адміністраціям потрібно йти до суду, а поки триватимуть судові процедури, із їжею низької якості або взагалі без харчування будуть залишатися тисячі дітлахів.

«Звісно, ми маємо ефективно використовувати бюджетні кошти, та першочерговим завданням для нас є піклування про дітей. У місті діють ефективні моделі забезпечення харчуванням дітей у садочках та школах комунальними підприємствами, і ми маємо використовувати найкращий досвід. У той же час, райони мають отримати серйозні важелі впливу на недбайливих постачальників. Місто має ввести чіткі технологічні вимоги до якості їжі та мати можливість оперативно змінювати постачальника у разі невиконання умов договору. Крім того, з компаніями, які зганьбили себе у процесі постачання харчування для дітей, необхідно буде розібратися по всій строгості закону», – підкреслила Олена Горпинченко.

Вона додала, що у Солом’янському районі сподіваються на якнайшвидше вирішення питання із відновленням харчування в усіх школах, та на підтримку їхніх ініціатив серед батьків та керівництва КМДА.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]