Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

КМДА і Держпродспоживслужба посилили контроль за якісним харчуванням дітей у столичних школах (+відео)

17 грудня 2018 року, 13:58

У зв’язку із надходженням звернень щодо неякісного харчування у деяких школах столиці спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві проводять позапланові інспекції навчальних закладів міста. Про це йшлося сьогодні на прес-брифінгу у КМДА.

Інспекції відбуваються за постійної комунікації із Київською міською державною адміністрацією. Зокрема, лише за останні тижні було перевірено близько 50-ти відповідних суб’єктів господарювання, у 37 закладах освіти виявлено порушення та підготовлено приписи, виконання яких буде перевірено найближчими днями.

«Найголовніше для нас – це, звісно, безпека та здоров’я дітей. Безперечно, якщо сніданок неповноцінний, із порушенням норм та калорійності, то така ситуація викликає не тільки стурбованість, а й рішучі дії. Наприкінці календарного року завершуються угоди, які були укладені між районними управліннями освіти та постачальниками послуг із організації харчування. Наразі відбуваються тендерні процедури. Для нас дуже важливо, щоб на них зайшли лише відповідальні організатори, які дійсно можуть надати якісну продукцію дитині», – наголосила директор Департаменту освіти і науки Олена Фіданян.

За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві Олега Рубана, налагоджено чітку співпрацю із Київської міською та районними державними адміністраціями, а також батьківськими комітетами деяких шкіл. Саме від таких небайдужих батьків отримано скарги на неякісні продукти та харчові послуги.

«На жаль, цього року ми зіткнулись із порушенням ветеринарного і санітарного законодавства, що несе загрозу для здоров’я дітей і підлітків. Тому можемо констатувати: у деяких школах деякі суб’єкти господарювання надають послуги неякісно і небезпечно. Лише за останній тиждень ми перевірили близько 50 таких суб’єктів і виявили, що деякі з них, зокрема ТОВ «ПОНТЕМ.УА», порушують безліч правил та норм. Так, відсутній контроль, порушуються умови зберігання і миття сирих м’яса і риби, овочів і фруктів тощо. Не маркується інвентар, не впорядковано зберігання санітарного одягу працівників, немає їхнього санітарного огляду, занижений вихід страв за калорійністю та вагою, не представлені відомості щодо калібрування вимірювальної техніки. Це підтверджується і лабораторними дослідженнями», – повідомив Олег Рубан.

Він додав, що у зв’язку із цим на сьогодні припинено виробництво харчових продуктів, які не відповідають нормативам, на 6 суб’єктах господарювання ТОВ «ПОНТЕМ.УА». Ще у 37 закладах освіти виявлено порушення, підготовлено приписи.

«Цього тижня будуть проведені повторні перевірки і, у разі невиконання зауважень, винесено рішення про призупинення надання послуг із організації харчування у цих закладах», – повідомив Олег Рубан.

Він закликав батьків і надалі звертатись до компетентних органів, до Київської міської державної адміністрації, зокрема Департаменту освіти і науки, у разі виявлення фактів надання неякісного харчування їхнім діткам.

«Сьогодні в Україні діє досить адаптований міжнародний закон та здійснення державного контролю в сфері надання харчових послуг. Найбільш ефективними та продуктивними є позапланові перевірки, коли після звернення громадян ми виїжджаємо на об’єкт без будь-якого попередження та інформування. Якщо це стосується здоров’я і життя дитини, реагуємо протягом 24 годин», – повідомив представник Держпродспоживслужби.

Утім, за словами Олени Фіданян, у Києві є чимало вдалих та успішних прикладів організації безоплатного гарячого харчування, а також харчування за кошти батьків. Так, у Печерському районі для учнів початкових класів за 15 гривень організовано гаряче мультипрофільне харчування, де дитина може обрати собі на сніданок те, що їй подобається за принципом «шведського» столу.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]