Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Любиш – вакцинуй» – під таким гаслом цьогоріч пройшов в Україні Всесвітній тиждень імунізації (+відео)

30 квітня 2024 року, 17:28

«Любиш – вакцинуй» – під таким гаслом цьогоріч пройшов в Україні Всесвітній тиждень імунізації. Його головна мета – нагадати про важливість щеплень та роз’яснити людям, як вакцини захищають організм від важких інфекційних хвороб, особливо дитячий.

«Вакцинація – це безпечний та ефективний спосіб захисту дітей та дорослих від небезпечних інфекційних хвороб. Тому не можна нею нехтувати, особливо під час війни», – наголосив сьогодні на пресбрифінгу генеральний директор ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» Сергій Чумак.

Він нагадав, що в Україні згідно з Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу b. А дорослі мають ревакцинуватися від дифтерії та правцю кожні 10 років.

Вакцинуватися діти та дорослі можуть від цих хвороб безоплатно в будь-якому комунальному або приватному медичному закладі, який уклав договір із Національною службою здоров’я України, і де є потрібні вакцини.

Наразі у столиці послугу з рутинної вакцинації надають 30 комунальних закладів охорони здоров’я та 96 закладів приватної форми власності. Усі вони повністю забезпечені необхідними вакцинами. Їх отримують, зберігають і постачають до медичних закладів із дотриманням усіх необхідних умов та холодового ланцюга. Так само безпечно зберігаються вакцини в медичних установах.

Сергій Чумак зазначив, що для формування колективного імунітету не менше 95% дітей мають бути щепленими всіма вакцинами відповідно до віку. При цьому не менше 80% дорослих мають зробити ревакцинацію для формування колективного імунітету від дифтерії та правця.

На жаль, цей показник і у столиці, і у країні загалом досягнуто лише в частині вакцинації від гепатиту В та туберкульозу, щеплення від яких здебільшого діти отримують у пологових будинках у перші дні життя.

Серед причин недостатнього рівня вакцинації фахівці називають переселення людей у межах України та за кордон. А також релігійні переконання, недовіру до вакцинації та зміну пріоритетів, адже порівняно з воєнними загрозами життю інфекційні захворювання люди не сприймають як ризик.

Сімейна лікарка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2 Оболонського району м. Києва» Марія Вітковська поділилася спостереженням, що наразі в Києві підвищується обізнаність людей щодо важливості вакцинації.

«Зокрема мами, які повертаються з дітьми з-за кордону, приходять до лікарів, щоб вакцинувати дитину, або впорядкувати графік її вакцинації. Це дуже позитивний показник, який свідчить про зростання обізнаності щодо необхідності щеплень від інфекційних хвороб», – сказала Марія Вітковська.

Також вона зауважила, що пропущені з будь-яких причин щеплення можна наздогнати, склавши окремий графік зі своїм лікарем. Вона розповіла, що під час спалаху кору у 2019 році не рідкими були випадки, коли батьки зізнавалися, що їхні діти насправді такого щеплення не мають і просили про вакцинацію.

Лікарка наголосила, що саме наразі вакцинація вкрай важлива. Адже через воєнний час, коли люди вимушені переїжджати з регіону в регіон або інші країни, багато хто не отримує щеплення вчасно. А часті перебування в укриттях із великою скупченістю лише підвищують ризики захворіти та можуть спровокувати спалахи небезпечних хвороб.

«Вакцинація – найефективніший захист від багатьох захворювань. Тож порада всім дорослим: дотримуйтесь графіка щеплень, у разі необхідності переглядайте його разом із лікарем і захистіть свою дитину та себе від небезпек, що несуть із собою інфекційні хвороби», – підбив підсумок Сергій Чумак.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]