Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Мери 46 країн Ради Європи поділяться досвідом реформування місцевого самоврядування з Києвом

01 березня 2016 року

Мери 46 країн Ради Європи поділяться досвідом реформування місцевого самоврядування з Києвом

Сьогодні у Київській міській раді відбулася зустріч заступника міського голови - секретаря Київради Володимира Прокопіва з Генеральним секретарем Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреасом Кіфером.

Сторони обговорили реформу місцевого самоврядування, впровадження принципів Європейської Хартії місцевого самоврядування та участі громадськості у реалізації місцевої політики в українській столиці. Секретар Київради Володимир Прокопів запросив на обговорення і керівників усіх фракцій у Київраді.

“Питання щодо посилення ролі місцевого самоврядування — це не позиція якоїсь однієї партії. Всі фракції, представлені у Київраді, мають бути єдиними у цьому питанні. Ми розуміємо, що інтереси народу важливіші за інтереси політиків. І в даному випадку для нас основне не процес, а саме результат, той - на який чекають кияни і який дасть можливість розвиватися місцевому самоврядуванню”, - наголосив секретар Київради Володимир Прокопів.

Процес децентралізації передбачає самостійне формування бюджетів органів місцевого самоврядування, і відповідні повноваження мають в рамках закону надаватися всім містам та селам. “Для того, щоб громада була здатною забезпечити виконання своїх завдань, вона повинна володіти відповідним обсягом фінансових ресурсів, які необхідні для покриття власних витрат. Принцип фінансової самостійності є ключовим, аби органи місцевого самоврядування могли вирішувати нагальні потреби громад”, - переконаний депутат Київради Олександр Омельченко. І в цьому питанні Київ потребує нагальної підтримки і практичного досвіду європейських країн, як і загалом у питаннях розширення повноважень на місцях — погоджуються депутати Київради. Зокрема, Юрій Сиротюк відмітив: “Ми розуміємо, що саме громади, що саме люди є вирішальним чинником розвитку України. І унікальним зразком самоврядування можна назвати консолідацію суспільства під час Революції Гідності. Це гарний приклад, і нам треба рухатися далі. Тому дуже було б корисно спільно попрацювати в підвищенні інституційних спроможностей влади громадян, контрольних функцій, участі в напрацюванні рішень, контролю відповідальності за їх виконанням”.

Генсек Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер у свою чергу зазначив, що організація готова запропонувати досвід мерів і членів ради 46 країн РЄ і готова до співпраці з владою Києва.

“Мене вражає та ініціативність, яку я побачив тут у Київраді, та в столиці взагалі, мене вражає, що зараз змінюється ментальність. Політики готові брати відповідальність, готові і роблять мужні кроки, щоб бути відповідальними й підзвітними щодо тих, які їх обрали, а не чекають, що щось буде зроблено для них і за них на центральному рівні. Я радий, що такий поступ вперед зараз дуже помітний в Україні”, - казав Андреас Кіфер.

Сторони обговорили спільні консультації та тренінги, які  допоможуть представникам київської влади підвищити управлінські навички. Перший семінар з розподілу повноважень депутатського корпусу міст, стандартів депутатської етики, інструменту петицій, громадських слухань та проведення місцевих референдумів заплановано на 15 квітня.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]