Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Новий власник пам’ятки на Межигірській, 33/19 подав заявку на укладання охоронного договору

16 серпня 2019 року, 15:31

Новий власник будинку Вертипороха – пам’ятки архітектури на вул. Межигірській, 33/19 (Наказ Міністерства культури від 06.12.2016 № 1162, охоронний номер 970-Кв), подав заявку на укладання охоронного договору. Про це повідомив директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

«Будинком користувалися приватні власники з 2001 року. У 2007 пам’ятку без конкурсу віддали на приватизацію. Були неодноразові спроби повернути будинок у власність міста, але суд прокуратура Подільського району програла. Із 2007 року будівля систематично горіла. Після кожного припису від Департаменту власники змінювались знов і знов. Але наразі у пам’ятки новий господар, і це перший власник, який погодився на укладання охоронного договору. Це насправді досягнення. Охоронний договір – це одна з ключових засад задля збереження пам’ятки. У документі чітко визначено, як може використовуватись будівля, які роботи власник має проводити задля належного утримання історичного об’єкту, терміни виконання реставраційних і відновлюваних робіт тощо. До договору додаються акт технічного стану та перелік історико-культурних цінностей і предметів, що належать до неї», – сказав Олександр Никоряк.

Він додав, що такий крок власника дозволяє говорити про позитивну динаміку, про наявність соціально відповідальних власників пам’яток.

«Охоронний договір є обов’язковим, згідно з законодавством, проте раніше власники пам’яток не сумлінно до цього ставилися. Адже охоронний договір – це, власне, зобов’язання власника утримувати пам’ятку в належному стані, використовувати винятково за призначенням. Маю надію, що й інші господарі історичних будівель ітимуть тим же шляхом і укладатимуть охоронні договори. Власне, вже незабаром іншого виходу в них не буде. Ми вже отримали зворотній зв’язок від нового парламенту – депутати зацікавлені у тому, аби наш законопроект № 8202, який посилює відповідальність за руйнацію пам’яток, був прийнятий нарешті у другому читанні», – повідомив Олександр Никоряк.

Наступні кроки власника пам’ятки на перетині Межигірської та Щекавицької – ТОВ «КОМПАНІЯ НОВОБУД ІНВЕСТ»:

  • забезпечити проведення першочергових заходів для уникнення подальшої руйнації;
  • забезпечити проведення протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт на підставі розробленої та узгодженої у встановленому порядку науково-проектної документації;
  • забезпечити приведення пам’ятки до належного стану на підставі погодженої у встановленому порядку науково-проектної документації.

Нагадаємо, що раніше від Департаменту охорони культурної спадщини до ТОВ «КОМПАНІЯ НОВОБУД ІНВЕСТ» було направлено припис із вимогою укласти охоронний договір.

Компанія стала власником пам’ятки архітектури у стилі неоренесанс у травні.

До цього історичний будинок систематично горів щороку, а власники змінювалися одразу після направлення на їхню адресу приписів.

Через відсутність механізмів впливу на недобросовісних власників пам’яток, минулого року Департамент охорони культурної спадщини розробив законопроект № 8202, який направлений на посилення відповідальність за руйнацію пам’яток. Відтак, законопроектом передбачено збільшення фінансових санкцій до 510 тис. грн, як для фізичних, так і для юридичних осіб.

Також пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки у комунальну власність. Тобто суд зможе прийняти рішення про викуп об’єктів культурної спадщини та визнання права власності за відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування – на користь територіальної громади. Наразі ж пам’ятка, навіть місцевого значення, може бути викуплена винятково до державної власності, що гальмує наведення ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]