Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олександр Никоряк: «Археологічні розкопки на Поштовій мають бути поновлені якомога швидше» (+відео)

13 серпня 2018 року, 15:16

Заступник директора Департаменту культури – начальник управління збереження історичного середовища та охорони культурної спадщини Олександр Никоряк заявив, що археологічні розкопки на Поштовій площі мають бути поновлені у найкоротші терміни.

«10 серпня на Поштовій площі відбулася нарада, яка була терміново зібрана у зв’язку із підтопленням місця розкопу. Присутні археологи повідомили, що у зв’язку із постійним підвищенням вологості на розкопі, замоканням ґрунту, а також з урахуванням тривалого накриття знайдених артефактів термоізоляційною та гідрозахисною плівкою, під цією плівкою можливий парниковий ефект, внаслідок чого можуть бути ушкоджені знахідки. Саме тому, нагальне питання – негайна розконсервація розкопу та продовження археологічних досліджень. У зв’язку цим ми звернулись до Інституту археології із проханням якомога швидше визначити археолога та надати відкритого листа на проведення термінових археологічних робіт на Поштовій для подальшої видачі відповідного дозволу Міністерством культури. Затримки з боку будь-кого можуть призвести до небажаних наслідків», – наголосив Олександр Никоряк.

Він додав, що ключовим фактором наразі є лише одне – врятувати і зберегти те, що викопано.

«Задля цього треба визначитись із способом консервації, укріпити опори і завершити археологічні розкопки. Далі – міжнародний архітектурний конкурс на концепцію Музею та врешті вирішення питання створення Музею. Аби реалізувати поставлені завдання, треба всім забути про політиканство і діяти спираючись виключно на здоровий конструктивний прагматизм, і пам’ятати, що у разі затягування ми всі без винятку будемо винні перед нащадками, якщо поставимо популізм вище за здоровий ґлузд, і своїми порожніми розмовами призведемо до знищення знахідок», – додав Олександр Никоряк.

Посадовець додав, що управління охорони культурної спадщини звернулося також до Міністерства культури з проханням викласти їхнє бачення щодо нагальних дій на Поштовій площі, оскільки їхній представник не приїхав на нараду стосовно підтоплення пам’ятки і місця розкопів.

Незважаючи на те, що готується подання щодо присвоєння пам’ятці національного статусу, місто все одно не стоятиме осторонь. Відтак, вже розпочата робота зі створення Центру консервації предметів археології, готується візит до міста Гренобль щодо вивчення досвіду і ознайомлення із технологіями консервації деревини, в тому числі вологої.

«Ми також звернулися до Мінкульту з проханням якомога швидше відновити роботу Робочої групи з врегулювання питань, пов’язаних із завершенням археологічних розкопок на Поштовій площі, надали пропозиції щодо порядку денного та складу групи. Чекаємо на результати», – резюмував Олександр Никоряк.

Нагадаємо, Департамент культури КМДА рекомендував Міністерству культури занести об’єкт «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI-XIX ст.) на Поштовій площі в м. Києві» до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення.

21 червня 2018 року Київрада прийняла рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Рішення «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві» та музеєфікації об’єктів культурної спадщини» підтримали 68 депутатів.

Рішення, серед іншого, передбачає створення комунального закладу «Центр консервації предметів археології» та проведення міжнародного архітектурного конкурсу на концепцію Музею.

Вирішувати, яким бути музею на Поштовій площі, мають експерти музейної справи, історики, архітектори та археологи.

У березні поточного року Київська міська державна адміністрація ініціювала і провела за участю міжнародних експертів (ICOMOS, ICOM та ICROM, ЮНЕСКО) конференцію з питань консервації залишків дерев’яних конструкцій та їх використання надалі для наповнення експозиції майбутнього музею.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]