Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олексій Резніков: «Будівельникам і дослідникам на Поштовій площі направлено приписи»

28 грудня 2017 року, 17:22

Дослідникам, що проводять археологічні роботи на Поштовій площі (ДП «Центр археології Києва Інституту археології НАН України», директору Михайлу Сагайдаку), а також замовнику будівельних робіт на цьому ж об’єкті (КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд, директору Максиму Калініну) відправлено приписи від Управління охорони збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини Департаменту культури КМДА. Про це повідомив заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Відтак, замовнику будівельних робіт направлено припис щодо вжиття заходів для унеможливлення затікання води на ділянку, що досліджується, а також щодо забезпечення у ті ж строки постійного водовідведення на будівельному майданчику (на ділянці, яка досліджується, а також на досліджених ділянках, де локалізовані об’єкти культурної спадщини).

Вимоги до археологів, згідно з приписом, наступні: надати інформацію та копії підтверджувальних документів стосовно вжиття заходів для забезпечення збереження всіх виявлених під час досліджень об’єктів культурної спадщини; надати завірені належним чином копії звітів про дослідження, виконані на підставі дозволів виданих Мінкультури від 31.03.2015 за № 22-031/15, від 23.03.2016 за № 22-052/16, від 27.03.2017 за № 22-046/17; надати інформацію та копії підтверджувальних документів стосовно вжиття заходів для передачі всіх знайдених під час досліджень предметів на постійне зберігання визначеній у дозволах установі; надати інформацію та копії підтверджувальних документів стосовно вжиття заходів для забезпечення належної консервації всіх об’єктів культурної спадщини, що мають культурну цінність.

Вимоги обох приписів мають бути виконані протягом п’яти днів з моменту їх отримання.

«Я хочу нагадати, якщо хтось забувся, що відповідно до статті 35 Закону України «Про охорону культурної спадщини», належну консервацію знахідок має провести дослідник. А згідно зі статтею 43 цього ж Закону, за умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини чи їх частин винні особи притягаються до кримінальної відповідальності – це стосується обох отримувачів приписів. Це перше. Друге: хотів би вкотре зняти напругу і розвіяти чиїсь здогадки та припущення – наразі на такому об’єкті як Поштова площа не ведуться взагалі жодні роботи – ані археологічні, ані будівельні. І буде так, допоки не буде визначене оптимальне рішення укріплень паль огороджувального котловану для безпечної подальшої експлуатації будівель, що розташовані навколо, експлуатації Поштової площі, метрополітену та безпечного проведення археологічних досліджень. Безпека – це першочергове, що має нас турбувати. Ми не можемо допустити ситуацію, коли через чиїсь амбіції або політизацію процесу ми матимемо обвал Поштової площі. Тому до ситуації із холодним розумом варто підходити всім сторонам», – сказав Олексій Резніков.

Також він вкотре наголосив, що вирішувати, яким бути музею на Поштовій площі, мають експерти музейної справи, історики та археологи.

Нагадаємо, у Києві на Поштовій площі при проведенні реконструкції були знайдені пам’ятки, що можуть мати історичну та археологічну цінність. Вказані пам’ятки  датовані XI-XII сторіччям та свідчать про розташування у цій місцевості прибережного міського кварталу Середньовічного Києва.

Міська влада поставила завдання зберегти ці історичні пам’ятки, а також презентувати їх мешканцям Києва і туристам, які відвідують столицю, у спосіб, що визначать фахівці музейної справи.

На початку грудня  2017 року делегація на чолі із Олексієм Резніковим була відряджена до Кракова для ознайомлення із видовищним інвестиційним музеєм «Підземний Ринок», а також із досвідом Кракова щодо захисту та реставрації пам’ятників і пам’яток архітектури.

Під час свого перебування делегація Києва в Кракові також провела офіційну зустріч із заступником мера Кракова з питань культури і просування міста Анджей Куліг, заступником мера з питань розвитку міста Ельжбетою Котерба і секретарем міської ради Кракова Богуславом Космідером. Також відбулась робоча зустріч із представниками Департаменту культури і національної спадщини та Управління збереження культурних пам’яток, присвячена Парку культури і фінансування відновлювальних робіт у Кракові.

До складу делегації також увійшли депутати Київської міської ради, представники  Департаменту культури (управління мистецтв та культурно-освітніх закладів, управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини), Київського науково-методичного центру по охороні реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій, археолог Михайло Сагайдак і автор електронної петиції з проханням врятувати археологічні розкопки та знайдені артефакти на Поштовій площі в Києві Акім Галімов.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]