Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Пам’ятки Києва беруть участь у міжнародному фотоконкурсі «Вікі любить пам’ятки»

25 вересня 2018 року, 15:23

В Україні підходить до завершення міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки 2018», який стартував на початку вересня. Конкурс проводиться в Україні вже всьоме.

У Києві понад 3800 об’єктів культурної спадщини. За 6 років проведення конкурсу було завантажено світлини понад 3,5 тис. об’єктів – це 91% від загальної кількості пам’яток.

Станом на зараз завантажено вже понад 12 тис. світлин, понад 200 людей взяли участь у конкурсі.

До завершення конкурсу залишилося трохи більше тижня.

«Якщо здається, що вже все цікаве сфотографовано-перефотографовано – це зовсім не так. Списки пам’яток ми поновлюємо постійно, навіть під час самого конкурсу. Тож якісь об’єкти могло бути додано так, що ніхто їх не помітив», – зазначають організатори конкурсу.

Мета конкурсу – зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії. Цього року конкурс проходить у понад 50 країнах світу. Журі кожної країни-учасниці обирає десять найкращих світлин національного етапу, які братимуть участь у міжнародному етапі конкурсу.

Для участі у конкурсі потрібно зареєструватися у Вікісховищі – одному із сестринських проектів Вікіпедії, сфотографувати пам’ятку/и з конкурсних списків та завантажити ці фотографії до Вікісховища із 1 до 30 вересня, а також обов’язково вказати їх унікальний ID. Конкурсні роботи оцінюються у версії на час завершення конкурсу, тому краще одразу вантажити фото у високій роздільності.

У конкурсі є дві основні номінації: «Найкраще фото пам’ятки» і «Кількість сфотографованих пам’яток». Автори найкращих фотографій із України та кожного з регіонів, а також учасники, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток, будуть нагороджені цінними призами.

До 1 листопада національне журі відбере десять найкращих фотографій, які будуть представлені на суд міжнародного журі. Також журі відзначить найкращі світлини з кожного регіону України.

Серед основних змін у правилах цього року: за світлину пам’ятки, фото якої ще не було завантажене на Вікісховище чи до Вікіпедії, можна отримати 7 балів. Також буде окрема спеціальна номінація для учасників-новачків, які ще не брали участі у конкурсі. Також є окрема спеціальна номінація «Єврейська спадщина». Зверніть увагу, що фотографії конкурсу автоматично потраплятимуть у номінацію на кількість сфотографованих об’єктів, для того, щоб світлина потрапила на розгляд журі, потрібно вибрати налаштування цього під час завантаження світлини.

Детальніше із регламентом конкурсу можна ознайомитися за посиланням: https://ua.wikimedia.org/w/index.php?curid=5827. Усі новини конкурсу також з’являтимуться у блозі та на сторінці у Facebook.

Організатори конкурсу сподіваються, що нам вдасться достойно представити Україну на міжнародному фотоконкурсі. Люди зможуть краще пізнати свій рідний край і це спонукатиме їх дбайливо ставитися до культурної спадщини своєї держави.

Довідково.

Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. Він традиційно триває із 1 до 30 вересня. Україна змагається у цьому конкурсі всьоме.

За сім років проведення конкурсу волонтерам вдалося зібрати дані про понад 81 тисячу пам’яток історико-культурної спадщини з усіх областей України, у тому числі з Автономної Республіки Крим і Севастополя.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]