Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Погруддя Пушкіна на вулиці Омеляновича-Павленка, 1 та пам’ятну дошку Ванди Василевської негайно приберуть із публічного простору міста Києва – Володимир Прокопів

13 грудня 2022 року, 16:57

Сьогодні робоча група з вивчення питань усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою росії та СРСР, із публічного простору міста Києва ухвалила рішення про те, аби негайно прибрати погруддя російського поета Олександра Пушкіна та меморіальну дошку радянській письменниці Ванді Василевській із публічного простору столиці. До такого висновку дійшли після тривалих обговорень із експертами профільних інституцій НАН України, Інституту Національної пам’яті та інших. Про це повідомив голова робочої групи, заступник голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

«Щодо двох об’єктів сьогодні ми дійшли висновків, погруддя Пушкіна та меморіальну дошку Ванді Василевській приберемо з вулиць нашого міста. Ще один об’єкт, щодо якого сьогодні велося активне обговорення, – пам’ятник Пушкіну на проспекті Перемоги, 40. Він, нагадаю, є пам’яткою національного значення, так само як пам’ятник Щорсу, тож ми чекаємо відповідних висновків та дозволу від Мінкульту. Лише тоді матимемо розуміння, коли і в який спосіб зможемо його перенести в інше місце. Хочу ще раз подякувати нашим мешканцям за активну позицію. Завдяки їм і нашим історикам, експертам уже маємо остаточно затверджений перелік із 296 об’єктів, які мають бути усунені з публічного простору. Ми над цим зараз працюємо і дуже ефективно», – наголосив Володимир Прокопів.

Варто зауважити, що сьогодні, окрім рішення щодо двох скандальних об’єктів, створено експертну групу із представників профільних інститутів, що нададуть офіційні висновки щодо всіх об’єктів, що є у переліку. А він, нагадаємо, складається із 296 об’єктів: це 95 пам’ятників та 201 пам’ятна дошка або елемент оздоблення.

«Так, процес усунення пам’ятників із публічного простору міста триває не так швидко, як би хотілось особисто мені чи мешканцям. Але хочу заспокоїти всіх: як у міської влади, так і в українському суспільстві вже немає жодних сумнівів чи суперечок – на вулицях наших міст не може бути радянської символіки або чогось, що пов’язане з росією. Ми докладемо до цього максимум зусиль», – зазначив Володимир Прокопів.

За його словами, наступна зустріч робочої групи з вивчення питань усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою росії та СРСР, з публічного простору міста Києва відбудеться вже найближчим часом.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]