Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

При найменших ознаках інфекційного захворювання залишайтеся вдома та викликайте лікаря – Валентина Гінзбург

02 лютого 2018 року, 12:38

При найменших ознаках ГРВІ, грипу чи інших інфекційних захворювань необхідно залишитися вдома та викликати лікаря. На цьому вкотре наголосила директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, пори те, що показник захворюваності, наприклад, на ГРВІ, наразі є нижчим епідемічного порогу, все ж таки спостерігається деяке зростання – зокрема, на 25% серед школярів. Лише за останній тиждень січня захворіло близько 6 тисяч мешканців столиці, а зі 195 госпіталізованих – 134 дитини.

За інформацією профільного Департаменту, не є критичною, але викликає насторогу ситуація із захворюваністю на інші інфекційні хвороби, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Так, із початку 2018 року, станом на ранок 1 лютого в столиці зареєстровано 150 випадків захворювання на кір, серед яких 95 – це діти. Із діагнозом вітряна віспа наразі в лікарнях міста перебувають 28 киян, більшість із них – 20 осіб – це дорослі.

«Якщо у вас чи у вашої дитини спостерігаються такі симптоми як головний біль, біль у м’язах, горлі, кашель, нежить або закладеність носа – це привід для негайного огляду лікаря. І особливого значення ця аксіома набуває, коли йдеться про дітей», – зауважила Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що часто більш характерні симптоми (наприклад, висипка, висока температура) можуть з’явитися не одразу, або спочатку бути взагалі непомітними. Проте людина вже є розповсюджувачем небезпечного вірусу. Тільки лікар може поставити правильний діагноз і призначити адекватне лікування.

Директор Департаменту розповіла, що інфікування на найбільш розповсюджені наразі ГРВІ, кір, вітрянку здебільшого відбувається повітряно-крапельним шляхом від іншої людини: під час кашлю, розмови, чхання, при тілесному контакті на невеликій відстані. Тож помітивши такі симптоми категорично не можна з’являтися у громадських місцях, користуватися громадським транспортом тощо.

«Це той випадок, коли треба відчувати відповідальність і за власне здоров’я, і за оточуючих», – впевнена Валентина Гінзбург.

Щодо профілактики, вона порадила максимально обмежитися від відвідування місць масового скупчення людей (насамперед, ця рекомендація стосується перебування у закритих приміщеннях). Частіше провітрювати приміщення на роботі та вдома. Кілька разів на день робити вологе прибирання, особливо, коли вдома є хворий. Регулярно мити руки з милом, намагатися не торкатися очей, носа, рота.

«Частіше дихайте свіжим повітрям, ведіть здоровий спосіб життя, а головне – у разі нездужання залишайтеся вдома, не займайтеся самолікуванням і ретельно виконуйте всі призначення лікарів», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]