Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Столиця пропонує навколишнім громадам Асоціацію на правах рівного партнерства – Марина Хонда

24 липня 2019 року, 19:56

Київ налаштований на тісну співпрацю з прилеглими до столиці громадами в рамках столичної агломерації, проте для цього досі відсутня законодавча база. Про це на презентації звіту фахового огляду Ради Європи «Демократичне врядування у містах-метрополіях на прикладі київського регіону» заявила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Вона зазначила, що існування агломерації не визначено українським законодавством, тому міська влада Києва пропонує навколишнім громадам утворити асоціацію.

«Рішення про агломерацію було прийнято у 2017 році. Агломерація у нас не визначена законом, а тому депутати прийняли рішення проводити об’єднання через асоціацію. Асоціація – це об’єднання представників громад. І щоб пояснити навколишнім громадам, що це не поглинання, не приєднання, а пропозиція про партнерські взаємовідносини, було розроблено проект статуту Асоціації. Фактично це об’єднання на добровільних засадах. Ми не можемо нав’язувати громадам свою думку. На сьогодні ми відправили пропозицію 39 населеним пунктам, але тільки від 13 отримали погодження на співпрацю», – розповіла Марина Хонда.

Також вона додала, що закон, який регулює діяльність агломерацій, повинен бути прийнятий у відповідності до європейських практик.

«Кожна європейська держава йде за принципами прийняття окремого закону і подальшого формування агломерацій. Наприклад, у Франції взагалі є два закони, які регулюють агломерацію столичну і агломерацію великих міст. У Верховній Раді є закон про агломерації, але він не враховував особливості великих міст. І ми повинні розуміти, що створення такого об’єднання може зайняти багато років», – зауважила Марина Хонда.

Вивчивши досвід європейських країн, міська влада та експерти зазначають, що Київ не може розвиватися надалі без агломерації. Фактично вона вже існує, адже багато людей з області щодня перетинає межі столиці, користується послугами міста, отримує тут дохід. Але бюджет наповнюють люди, які тут працюють. І питання правильності його витрат, комплексного розвитку громад, має вирішити агломерація. Першим кроком до цього якраз і має стати Асоціація столиці та навколишніх громад, яка дасть змогу визначити пріоритетні напрямки для кожного населеного пункту без будь-яких втрат. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]