Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Тварини – не речі: представники Національної поліції, КМЛВМ та зоозахисної спільноти напрацювали алгоритм дій із реагування на випадки жорстокого поводження із тваринами

24 червня 2021 року, 18:29

У столиці посилили взаємодію правоохоронних органів та комунального підприємства «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» (КМЛВМ) у питаннях належного реагування на випадки жорстокого поводження з тваринами. Таке рішення було прийнято під час сьогоднішньої зустрічі представників КМЛВМ, Головного управління Національної Поліції у місті Києві та зоозахисної спільноти у рамках підготовки роботи Міжвідомчого центру гуманного поводження з тваринами. Діяльність Центру гуманного поводження з тваринами спрямована на оперативне реагування та розв’язання проблем, що виникають через недбале та жорстоке поводження з тваринами.

У засіданні взяли участь в. о. директора комунального підприємства Наталя Мазур, заступниця директора КП «КМЛВМ» Ірина Кара, майор поліції Юрій Біднячук, старший лейтенант поліції Марина Сергійчук, інспектор Микита Кабан та представники зоозахисної спільноти.

Протягом 2020 року було відкрито 8 кримінальних проваджень за ст. 299 КК України щодо прояву жорстокого поводження з тваринами та складено 4 протоколи за ст. 89 КУпАП. Лише за 6 місяців 2021 року завдяки взаємним скоординованим діям небайдужих громадян, представників поліції та співробітників комунального підприємства вже складено 14 протоколів за ст. 89 КУпАП та зареєстровано 8 інцидентів за ст. 299 Кримінального кодексу України.

Під час зустрічі присутні напрацювали алгоритм дій, що дозволить досягти ще більшої ефективності в роботі, спрямованої проти жорстокого поводження з тваринами. Представники комунального підприємства та Національної поліції наголошують, якщо громадянин стає свідком вбивства або жорстокого поводження з твариною, потрібно звернутися із заявою до правоохоронних органів. Копія звернення направляється до комунального підприємства «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» для притягнення винних до відповідальності.

Результатом зустрічі було окреслення чітких завдань та розробка алгоритму дій для ефективного реагування та розв’язання проблем, пов’язаних із проявами жорстокого поводження з тваринами.

Довідково.

Стаття 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Жорстоке поводження з тваринами – знущання, завдання побоїв, страждань, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, – тягнуть за собою накладення штрафу до 5100 грн з конфіскацією тварини.

 

Стаття 299 Кримінального кодексу України «Жорстоке поводження з тваринами»

Жорстоке поводження з тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, – караються штрафом до 51 тис грн або позбавленням волі на строк до 3 років.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або щодо двох і більше тварин, – караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]