Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У 2020 році збільшать фінансування галузей освіти і транспорту: у КМДА презентовано проект бюджету Києва 2020

12 листопада 2019 року, 14:32

Прогнозований бюджет Києва на 2020 рік є збалансованим і складає 57 млрд 991 млн гривень. Зокрема, на 16% збільшено фінансування галузі освіти, на 6% – житлово-комунального і на 15% – дорожньо-транспортного  господарства. Про це повідомив сьогодні на розширеному засіданні Колегії Київської міської державної адміністрації директор Департаменту фінансів Володимир Репік, який презентував проект столичного бюджету на наступний рік.

За його інформацією, за загальним фондом доходи проекту бюджету складають 52 млрд 832 млн грн, за спеціальним – 5 млрд 158 млн. Видатки складають 57 млрд 991 млн грн, які розподілено таким чином: освіта – 21 млрд 633 млн (37% у структурі бюджету), охорона здоров’я – 6 млрд 717 млн (12%), соціальний захист – 4 млрд 443 млн (8%), ЖКГ – 6 млрд 766 млн (12%), транспорт і дорожнє господарство – 10 млрд 185 млн (17%), культура – 1 млрд 633 млн (3%), інші заходи з економічної діяльності – 1 млрд 56 млн (2%), інші – 5 млрд 545 млн (9%).

«Тобто структура бюджету паритетна до структури 2019 року і дає змогу головним розпорядникам бюджетних коштів селекціонувати ті найвагоміші завдання, які вони мають реалізувати», – наголосив Володимир Репік.

«У нас змінились взаємовідносини із державним бюджетом у частині трансфертів, яких стало менше. Це пояснюється тим, що низку функцій держава виконуватиме напряму. Це стосується насамперед вторинної медичної ланки і державних програм соціального захисту – пільги і субсидії у сфері ЖКГ та допомога сім’ям з дітьми. Разом із тим, щодо трансфертів є невеликий приріст у галузях освіти і соціально-економічного розвитку, зокрема, дорожня субвенція», – повідомив Володимир Репік.

За його словами, є позитивна динаміка щодо податку на доходи фізосіб.

«Узагалі у структурі бюджету у зв’язку зі зменшенням трансфертів ПДФО набув більш вагомої частки і на сьогодні складає 45%, тобто це ключовий податок, що наповнює міський бюджет. Відсоток росту ПДФО до минулого року в Києві дещо більший, ніж в Україні, – це 16%», – додав директор Департаменту фінансів.

За його інформацією, у загальному фонді зменшились надходження з акцизу, оскільки роздрібний акциз на нафтопродукти став складовим оптового акцизу і надходить до державного бюджету. У структурі ж місцевого бюджету залишився роздрібний акциз на тютюнові вироби та алкогольні напої. Тут фіскальні ризики фахівці оцінюють як консервативні, адже у податковому законодавстві суттєві зміни не відбувались.

«Разом із тим, певні фіскальні ризики є у сплаті за землю через невизначеність трактування норм Земельного і Податкового кодексів щодо користувачів. Тому практично плата за землю встановлена на рівні нинішнього року. Певні надії покладають на інвентаризацію, яку за два роки має завершити Департамент земельних ресурсів. А ось єдиний податок лишається традиційно стабільним джерелом наповнення бюджету», – зауважив Володимир Репік.

Він нагадав, що прийнято закон, який з 2021 року скасовує сплату пайової участі забудовників у розвиток соціально-економічної інфраструктури. Тож хоча в плані залишено відповідний показник на рівні 450 млн грн, який зафіксований у договорах із забудовниками, проте директор Департаменту фінансів вважає цю цифру оптимістичною.

«Ми послідовні у процедурах реалізації і алгоритмах прийняття бюджету Києва. Формувати його ми почали у травні, коли оприлюднили макропоказники. Прогнозний проект головного фінансового документу столиці було подано до Київради, який повернувся до роботи виконавчого органу із висновками бюджетної комісії. Сьогодні, відповідно до регламенту міської ради, ми подаємо проект до Київради. Згідно із Бюджетним кодексом вона має до 25 грудня ухвалити рішення про бюджет на наступний рік», – констатував Володимир Репік.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]