Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Київраді мають намір звернутися до парламентарів щодо збільшення заробітних плат вчителям

13 листопада 2019 року

У Київраді мають намір звернутися до парламентарів щодо збільшення заробітних плат вчителям

Постійна комісія Київради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту підтримала проект рішення «Про звернення Київської міської ради до Верховної ради України та Кабінету Міністрів України щодо соціальних гарантій працівникам галузі «Освіта».

У документі зазначено, що проект бюджету країни на 2020 рік не передбачає зростання посадових окладів освітянам, зокрема підвищення заробітних плат педагогам, що викликає занепокоєння серед працівників галузі. Також у проекті головного кошторису не враховано у повному обсязі розмір освітньої субвенції для Києва. Реальна потреба столиці на виконання делегованих державою повноважень складає 6 млрд грн. Задекларовано у проекті – лише 4 млрд грн. 

«Наразі ми є активними учасниками бюджетного процесу на рівні міста, на рівні районних адміністрацій. Ми бачимо як відбувається бюджетний процес на рівні держави. На жаль, очікуваного всією освітянською спільнотою підняття посадових окладів не не відбувається, як то передбачено ст. 61 Закону України «Про освіту». Закладено лише невелике зростання на 9 %, що фактично покриє рівень інфляції. Разом з тим у проекті бюджету України-2020  для Києва не враховано у повному обсязі освітню субвенцію,  що може призвести до збільшення вакансій у закладах освіти та до гострої нестачі вихователів, помічників вихователів, працівників кухні, медсестер», – підкреслила голова постійної комісії Київради з питань освіти Ганна Старостенко.  

Відтак, у зверненні до парламентарів та Кабміну вимагається передбачити видатки на освіту в розмірі не менше 7% ВВП; забезпечити видатки освітньої субвенції на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників міста Києва в розмірі не менше 6 млрд грн; передбачити кошти на виконання постанови Кабміну щодо поетапного щорічного збільшення розмірів посадових окладів педпрацівників. 

«У міському бюджеті-2020 «Освіта» лишається у пріоритеті. Попередньо планується спрямувати на розвиток галузі 21 мільярд гривень. Тим не менш коштів не достатньо,аби заклади освіти розвивалися гідними темпами, а вчителі були соціально захищеними. Сподіваємося, що освітян таки почують», – додала Ганна Старостенко.

Проект рішення мають розглянути на одному із засідань Київради.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]