Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Київраді відзначили День Українського національного прапора в місті Києві

24 липня 2018 року

У Київраді відзначили День Українського національного прапора в місті Києві

Сьогодні у Київській міській раді відбулися урочистості з нагоди Дня Українського національного прапора в місті Києві. Встановлення українського прапора над столицею 24 липня 1990 року супроводжувалося масовими мітингами на підтримку ідеї незалежності України. За протокольним рішенням президії Київської міської ради о 19:00 над адміністративною будівлею міськради було піднято поруч із державним прапором УРСР український національний синьо-жовтий стяг. 

«28 років тому саме в цей день відбулися дуже важливі події, які, я переконаний, вплинули на подальший розвиток України взагалі. Не зважаючи на спротив на той момент комуністичного режиму, більшість депутатів Київради саме 1 скликання взяли на себе відповідальність за майбутнє, не побоялися, прийняли доленосне рішення підняти жовто-синій прапор як офіційний прапор міської київської влади столиці України. І я переконаний, що якраз цей день є початком відродження місцевого самоврядування не тільки в Києві, а й у всій Україні», - зазначив заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Перед тим, як синьо-жовтий стяг замайорів над столицею, його освятили у Софійському соборі та почесною ходою принесли до будівлі Київради, де зібрався багатотисячний мітинг. І хоча радянська влада не визнала прапор, кияни кілька місяців поспіль охороняли його на Хрещатику, поки стяг не визнали офіційно. 

«Мене тоді переповнювала гордість за наш народ, за те, що українці не стратили можливість створити свою державу, адже це найбільша перемога для нації. Я пишаюсь, що ми вибороли своє право на символіку, а потім і на свою державу. Київрада змогла в умовах тієї радянської імперії, правлячої комуністичної партії прийняти це доленосне рішення. А після цього були загальнонаціональні рухи по всій державі. Якщо будемо підходити з таким розумінням до усіх процесів, то у нас все буде гаразд», - ділиться спогадами тодішній нардеп, безпосередній учасник історичної події Іван Заєць.

Сьогодні прапор, який офіційно підняли над Києвом 24 липня 1990 року, і який зберігається в Національному музеї історії України, можна побачити в Колонній залі мерії. Також в рамках експозиції представлені світлини очевидців та учасників історичної події 28-річної давнини.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]