Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві може з’явитися ще одна комплексна пам'ятка містобудування — «Пушкінський квартал»

30 січня 2018 року

У Києві може з’явитися ще одна комплексна пам'ятка містобудування — «Пушкінський квартал»

Сьогодні на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету  та соціально-економічного розвитку депутати погодили звернення органу самоорганізації населення “Квартал-Пушкінська-Червоноармійська” щодо виділення коштів на розробку науково-облікової документації для включення частини середмістя столиці до державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Відтак у Києві може з’явитися ще одна комплексна пам’ятка містобудування  - «Пушкінський квартал». Мова йде про територію у межах вулиць Пушкінської, Васильківської та бульвару Шевченка. Саме там зосереджена унікальна колекція пам'яток історії та архітектури 19 - початку 20 сторіччя, в тому числі пов'язаних зі створенням УНР, які складають унікальний історичний ландшафт. Йдеться, приміром, про пам’ятку «Садиба Міхельсона» на вулиці Пушкінській, житловий будинок Спілки художників України на вулиці Великій Васильківській, 12. Саме в ньому свого часу проживали Іван Кавалерідзе – скульптор, драматург, кінорежисер; живописець Тетяна Яблонська; Валентин Литвиненко – графік, живописець, письменник. Міська влада має намір виділити кошти на розроблення необхідної документації.

«Із загальної кількості споруд в межах кварталу, а їх всього 36, до об’єктів нерухомої культурної спадщини  можна віднести 29. Тому міська влада має намір виділити кошти на розроблення науково-облікової документації аби включити «Пушкінський квартал» до державного реєстру нерухомих пам’яток України. Ми доручили Департаменту культури КМДА подати бюджетний запит на розробку документації. Попередньо ми оцінюємо, що столиці це обійдеться у 745 тисяч гривень»,  – зазначив голова постійної комісії Київради з питань бюджету Андрій Странніков.

Дану ініціативу підтримало Міністерство культури України та Українське товариство охорони пам'яток історії та культури.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]