Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві підписали меморандум про дослідження якості повітря

26 листопада 2021 року, 10:12

У Києві підписали тристоронній меморандум про співпрацю у питаннях якості повітря у столиці. Документ про співпрацю уклали представники Управління екології та природних ресурсів КМДА, громадської системи моніторингу якості повітря ЛУН Місто Air та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Також документ передбачає роботу у сфері охорони природного середовища та ресурсів міста, обмін інформацією про стан повітря та у підвищенні рівня підготовки молодих і перспективних фахівців екологічного напряму. Наприклад, проходження практики студентами КНУ імені Тараса Шевченка в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА.

«Сьогодні ми бачимо запит суспільства на отримання достовірної інформації, не є винятком тема актуального стану повітря у столиці. Саме тому ми активно розвиваємо нашу міську мережу моніторингу якості повітря. До кінця цього року в Києві працюватиме п’ять референтних постів моніторингу якості повітря: два на лівому березі та три – на правому. А також спільно з Департаментом інформаційно-комунікаційних технологій ми встановимо ще 40 індикативних пунктів», – зазначив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Меморандум передбачає:

  • науково-дослідницьку роботу з аналізу якості повітря;
  • сприяння у проєктуванні, розробці та вдосконаленні систем моніторингу якості повітря;
  • обмін даними індикативних та референтних станцій, що досліджують якість повітря;
  • цифровізацію та відкриття екологічних даних;
  • обмін даними, які зміцнюють екологічну безпеку міста;
  • партнерську співпрацю сторін на безстроковій основі.

«У наступному році в Україні проходитиме Міжнародна олімпіада з астрофізики і фізики космосу. Планувалося зробити експериментальний тур у Києві на базі астрономічних обсерваторій Національної академії наук України і Київського національного університету. Проте це виявилося неможливим: через погану якість повітря просто не видно зірок. Це одна із причин чому розробка вчених нашого університету – станцій спостереження за якістю повітря – важливий внесок у майбутнє українських міст», – зауважив ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.

ЛУН Місто Air – це громадська система моніторингу якості повітря, яка створена командою проєкту міських досліджень ЛУН Місто та командою з факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем університету Шевченка. Вона працює у трьох українських містах – Києві, Львові та Одесі.

«У світі є різні типи систем моніторингу якості повітря: державні, міські та громадські. І вони цілком уживаються в одному просторі. Я радий, що цим меморандумом ми закріпили дружбу на рівні київських міських та громадських систем. Ми у ЛУН пишаємося тим, що створили в Києві громадську систему моніторингу якості повітря, що сповіщає людей про показники AQI. Вчені з КНУ імені Тараса Шевченка за нашої фінансової підтримки півтора року займалися розробкою станцій. У вересні 2020 ми анонсували індикативну мережу станцій ЛУН Місто Air. Лише у Києві зараз вона нараховує понад 80 станцій. Цінно, що ми не просто робимо заміри. Ми у режимі реального часу сповіщаємо містян через наші безкоштовні сервіси – віджети для телефонів та смарт-годинників, чат-бот у Telegram, онлайн-карта. І радо поділимося нашим досвідом», – розповів співзасновник ЛУН Андрій Міма.

Варто зазначити, що підписання меморандум про співпрацю було екологічним: у застосунку «Дія», не використовуючи ніяких паперів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]