Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві триває підготовка до ревіталізації озера Синє в Подільському районі

12 березня 2024 року, 14:38

У Києві триває підготовка до відновлення обмілілого озера Синє в Подільському районі. Наступними кроками, зокрема, стануть внесення змін до міського бюджету в частині збільшення Київрадою асигнувань на природоохоронні заходи та пошук підрядника на виконання необхідних робіт із порятунку водойми. Про це повідомляє Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

У Департаменті нагадують, що 29 лютого 2024 року Київська міська рада ухвалила перелік природоохоронних заходів у Києві на 2024 рік. Першим пунктом цього переліку зазначені роботи на озері Синє. Для цього планується використання коштів із Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища.

Після внесення змін до столичного бюджету в частині збільшення асигнувань на природоохоронні заходи Департамент забезпечить розроблення та подання на затвердження проєкту розпорядження «Про забезпечення виконання у 2024 році природоохоронних заходів у місті Києві». Це передбачатиме відповідне фінансування задля реалізації вищезазначених завдань.

Після затвердження розпорядження КП «Плесо», як замовник робіт, зможе оголосити закупівлю у відповідності до вимог Закону України «Про публічні закупівлі», після чого розпочнеться виконання робіт.

Як зазначалося на зустрічах керівництва КП «Плесо» з місцевою громадою, проєктними рішеннями передбачається розчистити озеро для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення та покращить екологічний стан водойми. Крім того, планується розчистити з’єднувальну протоку та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води й запобігання застою.

Нагадаємо, після проведення наукового дослідження було встановлено, що причини обміління озера Синє мають природний та техногенний характер. Зокрема, до перших належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]